Linkovi

Evropska unija poziva Tursku da ubrza reforme


Zvanični pregovori o eventualnom prijemu Turske u EU počinju u oktobru i mogli bi da traju godinama. Da bi postala član, Turska mora da se prilagodi političkim, ekonomskim i standardima zaštite ljudskih prava Evropske unije.

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn, čija zemlja trenutno predsedava Unijom, ističe da brže reforme znače i brže rezultate.

«Brzina kojom će napredovati pregovori o pridruživanju zavisiće od tempa reformskog procesa u Turskoj. Odlučna, efikasna i celokupna implementacija reformi biće presudna za uspeh celog procesa priključenja Uniji»

Ministar Aselborn kaže da su među oblastima koje zabrinjavaju sloboda religije, zaštita manjina, kulturna i društvena prava, diskirminacija i odnosi između civilnog društva i vojske. Dominantna uloga turske vojske u politici države zabrinajva Evropsku Uniju.

Komesar EU za proširenje Oli Ren priznao je da je Turska uradila mnogo toga kako bi ispunila evropske standarde, ali takođe ističe da je potrebno još više.

«I dok je bilo napretka u reformama, značajnim reformama u poslednje dve godine u Turskoj, istovremeno je od ključne važnosti da se sačuva momentum reformi i da se one implementiraju tako da postanu stvarnost u svim sferama života»

Turski ministar spoljnih poslova Abdulah Gul kaže da uvek može biti razlika i problwema između dve strane, ali da Turska ostaje odlučna da ispuni reforme. I on je govorio preko prevodioca.

«Mnogo toga je na nama. Ima još zakona koje treba usvojiti i ja sam o tim pitanjima obavestio svoje kolege, i ponovio našu odlučnost što se tiče uvođenja reformi. Mi smo svesni koliko je važna implementacija»

Turska je takođe Turkey inicirala protokol kojim se carinski dogovor sa Evropskom unijom proširuje na Kipar i devet drugih država, koje su se prošlog maja priključile Uniji. Ovu meru, koja normalizuje trgovinske odnose sa vladom kiparskih Grka, još treba da verifikuje zvanična Ankara.

Kipar je podeljen 1974. godine, kada je Turska, posle državnog udara kiparskih Grka, izvršila invaziju. Turska ne priznaje vladu kiparskih Grka, ali je niži stepen normalizacije trgovinskih odnosa jedna od obaveza koje mora da sipuni da bi u oktobru započela razgovore o članstvu u Evropskoj uniji. Evropski zvaničnici smatraju da Turska, koju pretežno naseljavaju muslimani, može da postane most između Evrope i islamskog sveta, kada ispuni reforme i na kraju postane član 25-člane Unije.

XS
SM
MD
LG