Linkovi

Pregovori o pridruživanju SCG Evropskoj uniji na petu godišnjicu pada Miloševićeve vlasti


Ministri inostranih poslova članica Evropske unije potvrdili su na sastanku u Luksemburgu pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti koju je dala Evropska komisija.

Šefovi diplomatija država Evropske unije podržali su povoljan zaključak Evropske komisije o spremnosti Srbije i Crne Gore da počne pregovore sa EU o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Uniji i zatražili da Komisija što pre pripremi početak tih pregovora.

Saopšteno je i i da Savet ministara očekuje da najnovija poboljšanja u saradnji s Tribunalom u Hagu budu nastavljena i ojačana sve dok haški optuženici koji izbegavaju međunarodnu pravdu ne budu izvedeni pred Haški tribunal.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren, rekao jke da je zajednički cilj Saveta ministara Evropske unije i Evropske komisije “da na petu godišnjicu demokratskih oktobarskih promena u Srbiji pregovori o zaključivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već uveliko budu u toku”.

Prema njegovim rečima, za pozitivnu ocenu evropske komisije u studiji o izvodljivosti za sporazum sa SCG, bila su ključna tri činioca: da je došlo do dogovora Beograda i Podgorice o izmenama i dopunama Ustavne povelje, da je postignut bitan napredak u saradnji s Haškim sudom i da je postignut značajan napredak Srbije i Crne Gore u sprovodjenju političkih i ekonomskih reformi.

Ren, koji šefovima diplomatija EU na sastanku u Luksemburgu obrazložio izveštaj Evropske komisije o Kosovu, naglasio je da Evropska unija ohrabruje direktan dijalog Beograda i Prištine, jer je to podjednako važno kao i angažovanje medjunarodne zajednice u rešavanju kosovskog pitanja.

Evropski komesar za proširenje je naveo da će on zajedno sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom pripremiti novi izveštaj o Kosovu, što su zatražili ministri inostranih poslova EU.

Na pitanje novinara kako tumači stav kosovskog predsednika
Ibrahima Rugove da ne prihvati ponudu predsednika Srbije Borisa Tadića za direktan dijalog, Ren je podvukao da "Evropske unija nastavlja da ohrabruje direktan dijalog Beograda i Prištine, koji je jednako važan kao i angažovanje medjunarodne zajednice".

"Obe strane treba da u medjusobnim odnosima iskažu konstruktivan prilaz", naglasio je Ren, istakavši da rešavanje pitanja Kosovo nije uslov za pokretanje pregovora o pridruživanju sa SCG.

Predsedavajući zasedanja, šef luksemburške diplomatije Žan
Aselborn je novinarima rekao da su evropski ministri zadovoljni boljim razvojem na Kosovu i "znatno konstruktivnijim stavom Beograda".

"Izgleda da obe strane sada isključuju podelu pokrajine", podvukao je Aselborn:

"Ta ideja je definitivno isključena. Sad se mora sve učiniti da se što pre obezbedi napredak u decentralizaciji, što će biti jedan od ključnih činilaca za multietničko Kosovo, koje smo mi rešeni da izgradimo", rekao je on.

XS
SM
MD
LG