Linkovi

U godišnjem obraćanju naciji ruski predsednik Putin najavio nastavak reformi i borbu protiv korupcije


Predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u svom godišnjem obraćanju naciji, da Rusija bez demokratije nema budućnosti. Putin je pozvao državno rukovodstvo i rusku javnost da se usmere ka jačaju demokratije i vladavine zakona.

Predsedni Putin je izjavio da principi slobode, vladavina zakona i poštovanje osnovnih ljudskih prava moraju biti obeležje ruskih institucija i društva na putu ka, kako je obećao, boljoj budućnosti.

U govoru održanom u ruskom parlamentu, koji je direktno prenosila državna televizija, predsednik Putin je rekao da će mesto Rusije u svetu biti definisano predanošću i uspehom kako na planu demokratskog tako i ekonomskog rasta. Putinov govor, koji je trajao oko 50 minuta, bio je uglavnom usredsređen na biznis, ekonomiju i hitnu borbu protiv korupcije. Putin je rekao da ruska državna biroktratija i najbogatiji pojedinci i dalje misle samo na lične interese, a ne dobrobit društva.

To se mora promeniti rekao je Putin, da bi Rusi imali udela u nacionalnom bogatstvu i ispunili uslove za pridruživanje zapadnim finansijskim institucijama poput Svetske trgovinske organizacije. Predsednik Putin se osvrnuo i na uterivače poreza rekavši da nemaju pravo da maltretiraju poslodavce.

Ruski predsednik je rekao da bi poreski zvaničnici trebalo da se usmere na kontrolu sadašnjih poreskih zakona, a ne da proganjaju firme zbog zaostalih poreska. Takođe je ponovo apelovao na zakonodavce da delovanje zakona o reviziji privatizacije državnih firmi izvršene 90-tih godina -- skrati sa sadašnjih 10 na tri godine. Sloboda medija je još jedno unutrašnje pitanje koje izaziva kritike u inostranstvu, posebno zbog toga što -- kako mnogi smatraju -- ruska opozicija nema pristupa medijima. Predsednik Putin je rekao da će se njegova vlada založiti da mediji budu dostupni svim parlamentarnim strankama.

Putin je istakao da bi u objektivnost trebalo da bude cilje svih budućih nastojanja na reformi ruskih medija. Za razliku od prošlogodišnjeg govora, ovog puta ruski predsednik se na kratko osvrnuo i na Čečeniju u kojoj se vodi gerilski rat između vladinih snaga i čečenskih pobunjenika. On smatra da je održavanje parlamentarnih izbora, koje bi podržao Kremlj, jedini način da se prekine talas nasilja i osigura regionalna bezbednost u Čeneniji.

Predsednik Putin je takođe rekao da bi jačanje reda i zakona širom Rusije pomoglo da se otkloni opasnosti od međunarodnog terorizma, koja je, kako je rekao, još uvek velika. U svom šestom obraćanju naciji, predsednik Putin se takođe osvrnuo na socijalna pitanja - medju kojima i stambene probleme - i izrazio zabrinutost zbog pada nataliteta i pošasti poput side i alkoholizma.

XS
SM
MD
LG