Linkovi

Deset dana uoči parlamentarnih izbora Toni Bler na udaru dve glavne opozicione stranke


Irak je postao kampanjsko pitanje u jeku optužbi Konzervativne stranke da je Bler lagao i zahteva antiratnih Liberalnih demokrata da se pokrene još jedna javna istraga o tome kako je Britanija ušla u rat.

Taj spor je podstaknut informacijama procurelim u medijima o tajnom izveštaju ministra pravosudja -- koji je podnet 12 dana uoči početka rata -- u kojem se navodi šest razloga zbog kojih bi Amerikom predvodjena invazija predstavljala kršenje medjunarodnog prava.

Ministar pravosudja je zatim očigledno promenio svoje ledište i obavestio kabinet -- tri dana pre početka bombardovanja -- da je rat u skladu sa odredbama medjunaordnog prava.

Blerova vlada je odbila da objavio taj izveštaj ili pak da potvrdi ili demantuje istinitost medijskih izveštaja.

Mada je opoziciona Konzervativna stranka podržala odluku da se udje u rat, njen lider, Majkl Hauard, sada tvrdi da je Bler obmanuo parlament.

“To je čovek koji je za osam godina na položaju premijera zauzeo stav o samo jednom pitanju--o ratu u Iraku. I o tome nije rakao istinu.”

Bler brani svoju odluku, ukazujući da je za Irak bolje što je Sadam Husein zatvorenik, a ne predsednik.

“ Nema razloga da se na tu situaciju stalno ukazuje i da se ona u nedogled razmatra. Ljudi će jednostavno morati da prihvate činjenicu da se u politici ponekad moraju doneti teške odluke.”

Lider Liberalnih demokrata, Čarls Kenedi, izjavio je da bi se usredsredjenjem debate na sudbinu Sadama Huseina izgubilo iz vida šire pitanje.

“ Svi uočavaju da je svet bezbedniji odlaskom Sadama Huseina. Ali bilo bi bolje da se takvi rezultati postižu održavanjem razumnog medjunarodnog reda.”

Ostaje da se vidi kako će obnovljena debata o Iraku uticati na birače. Do sada su unutrašnja pitanja, kao što zadravstvo i ekonomija, dominirala kampanjom za izbore zakazane za peti maj. Bler se nada da će on i njegova stranka osvojiti treći mandat.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da je Laburistička stranka na putu da pobedi, ali sa manje glasova nego što je to bio slučaj sa velikim pobedama koje je ostvarila 1997 i 2001 godine.

XS
SM
MD
LG