Linkovi

U kinesko-japanskim odnosima se ništa nije suštinski izmenilo


Japanski ministar inostranih poslova, Nobutaka Mačimura, je naglasio da je jučerašnji susret Koizumi - Djintao doveo do pozitivnih rezultata, ali nije naveo pojedinosti o bilo kakvim suštinskim promenama u politiici Tokija i Pekinga. Kinesko-japanski odnosi su dospeli na najnižu tačku u poslednjih 30 godina posle nedavnih anti-japanskih demonstracija širom Kine čiji povod su bili japanski udžbenici istorije u kojima su umanjeni ratni zločini japanske vojske u Drugom svetskom ratu. Demonstranti su takodje pozivali vladu u Pekingu da onemogući Japanu da stekne mesto stalnog člana Saveta bezbednosti UN. Mačimura je danas upozorio protiv daljih anti-japanskih protesta rekavši da oni ne bili u interesu Kine.

Govoreći na državnoj tv mreži NHK, Mačimura nije pomenuo da li će premijer Djuničiro Koizumi prihvatiti zahtev kineskog predsednika da odustane od daljih poseta hramu Jasuhari, koji je posvećen pripadnicima japanske vojske poginulim u Drugom svetskom ratu. Mačimura je rekao da je premijer Koizumi izjavio u više navrata da će uzeti u obzir sve činioce i da će doneti odgovrajuću odluku. Kina i druge azijske zemlje smatraju da su posete japanskih zvaničnika pomenutom svetilištu uvredljive imujući u vidu brutalnu kolonijalnu prošlost japanske imperije na azijskom kontinentu.

Tokom susreta sa japanskim premijerom, na marginama azijsko-afričkog samita u Džakarti, kineski predsednik je rekao da bi Japan trebalo ozbiljnije da razmisli o svojoj militarističkoj prošlosti. Premijer Koizumi je pokušao da doprinese poboljšanju bilateralnih odnosa sa Pekingom, kada se u svom govoru u petak ponovo javno izvinio zbog, kako je rekao užasne štete i patnji koju je Japan naneo azijskim narodima u 20. veku. Kineski funkcioneri su izjavili, da, mada pozdravljaju gest japanskog lidera, reči i razgovori sami po sebi neće razrešiti sporna pitanja, dodavši da je potrebno da Japan preduzme i stvarne korake kako bi dokazao iskrenost izjava svojih lidera.

XS
SM
MD
LG