Linkovi

Papa Benedikt XVI obratio se vernicima tokom ceremonije ustoličenja na trgu svetog Petra


Stotine hiljada hodočasnika i velikodostojnika iz zemalja širom sveta prisustvovale su ovoj svečanosti.

Papa Benedikt Šesnaesti je sedeo na svom prestolu u prekrasnoj zlatnoj odori držeći papski skiptar. Velikodostojnici iz zemalja širom sveta su se pridružili stotinama hiljada prisutnih koji su pozdravljali papu mašući zastavama na Trgu Svetog Petra. Mnogi su posmatrali ovaj dogadjaj na velikim video panelima. Specijalne bezbednosne mere su obuhvatile i razmeštanje 10 hiljada policajaca i zatvaranje vazdušnog prostora iznad Rima. Ceremonija ustoličenja je počela procesijom pape i kardinala kroz katakombe ispod Bazilike Svetog Petra kako bi odali poštu grobu Svetog Petra. Oni su zatim izašli na trg kako bi počeli misu na otvorenom. Ceremonijom je predsedavao kardinal Horhe Medina Estevez. Taj čileanski kardinal je objavio ime novog Pape svetu nakon izbora prošlog utorka. Tokom današnje ceremonije, Papa Benedikt je primio svoj ribarski prsten i Palium, vuneni šal sa tri crvena krsta - simbole papine duhovne vlasti. Papa Benedikt je govorio na Italijanskom:

“U ovom momentu, kao nejaki sluga Božiji, moram da preuzmem ogroman zadatak, koji zbilja prevazilazi sve ljudske sposobnosti, dodavši da zna da nije sam. Papa Benedikt se zatim obratio vernicima, kao i ateistima. S velikom ljubavlju, on je prvo pozdravio one koji još nisu Rimo-katolici, ali su kršteni.”

Zatim je rekao ”Vi, moja braćo i sestre Jevreji, sa kojima smo vezani velikim zajedničkim duhovnim nasledjem.“

Aplauz se čuo kad je Papa rekao da ne mora da iznese program upravljanja. On je istakao da njegov stvarni program neće biti po njegovoj sopstvenoj volji, rukovodjen njegovim idejama, već da će on sa celom crkvom slušati reč i volju Boga. Papa se takodje osvrnuo na mlade. On im je rekao da se ne boje Hrista, jer ”on ne uzima ništa, a daje sve“. Papa je rekao ”otvorite širom vrata Hristu, pronaćićete novi život“. Na kraju mise, Papa Benedikt se provezao u otvorenom džipu kako bi pozdravio vernike. Poglavar Rimo-katoličke crkve se smešio i u više navrata blagoslovio prisutne dok se vozio trgom.

XS
SM
MD
LG