Linkovi

Federalni apelacioni sud isključio javnost sa procesa u kome je Sibela Edmonds tužila Federalni istražni biro


Prethodno je niži sud odbacio njen zahtev u celosti, nakon što je Sekretarijat za pravosuđe, pod čijom upravom se nalazi FBI, izneo stav da bi pružanje dokaza u tom procesu moglo da nanese ozbiljnu štetu bezbednosnim interesima SAD.

Sibela Edmonds je bila angažovana od strane FBI, kao prevodilac «na ugovor», ubrzo posle terorističkih napada izvršenih 11. septembra 2001. Gospođa Edmonds ima 32 godine i Amerikanka je turskog porekla, a sa posla je otpuštena nekih 6 meseci pošto se požalila svojim nadređenim da njene kolege prevode loše i da njihovi prevodi nisu kompletni. Ona je istovremeno optužila jednog od prevodilaca za Turski da je imao neadekvatnu vezu sa obaveštajnim radnikom jedne strane zemlje koji je već bio pod prismotrom FBI-a. Zvaničnici Federalnog istražnog biroa tvrde da je ugovor sa gospođom Edmonds raskinut zato što je ona prekršila mere bezbednosti i zato što je stvarala probleme u odeljenju u kome je radila. Gospođa Edmonds kaže da to sve predstavlja odmazdu zato što je ukazala na probleme unutra FBI-a.

«Bilo je slučajeva u vašingtonskoj kancelariji FBI-a da je identitet nekih osoba obelodanjen, a to je i potvrđeno, neka lica su dobila najviši sigurnosni status i dok su bila u FBI-u oni su istovremeno davali podatke osobama koje je agencija istraživala. Oni su sprečavali prikupljanje obaveštajnih podataka.»

Početkom godine, generalni inspektorat Sekretarijata za pravosuđe objavio je izveštaj o slučaju gospođe Edmonds u kome je oštro kritikovao FBI. U zaključku se doslovce kaže «da su njene tvrdnje bile najvažniji razlog zbog koga je FBI raskinuo ugovor.» Gospođa Edmonds je tužila federalnu vladu, ali je njena tužba odbačena kada je Sekretar za pravosuđe upotrebio veoma retko korišćeno ovlašćenje u kome se pozvao na «državnu tajnu». Američka organizacija za zaštitu građanskih sloboda podržava gospođu Edmonds i zatražila je od federalnog apelacionog suda u Vašingtonu da razmotri njenu tužbu. En Bison se nalazi na čelu advokatskog tima.

«Isti oni vladini zvaničnici koji su optuženi za zloupotrebe – prema rečima generalnog inspektora Sekretrijata za pravosuđe – su ti koji imaju pravo da označavaju šta je državna tajna. Mi smatramo da je to jako opasno i da to na neki način, zakonom, treba popraviti.»

Danijel Brajan je izvršni direktor neprofitne grupe koja za cilj ima kontrolu rada vlade i zloupotrebe vlasti.

«Iskustvo nas uči da vlada ne donosi najbolje odluke o tome šta treba da bude tajna i možete da pretpostavite da će uvek pokušavati da svoje neuspehe sakrije kroz ovlašćenja da ne pruža informacije.»

U svom sudskom podnesku, Sekretarijat za pravosuđe tvrdi da bi tokom suđenja u javnost izašli podaci «koji bi naneli štetu nacionalnoj bezbednosti.» Pravni zastupnici gospođe Edmonds smatraju da će proći još nekoliko meseci pre nego što apelacioni sud donese odluku.

XS
SM
MD
LG