Linkovi

Vozilo kojim se prevoze hotelski radnici u “Palati Emirata” zove se segvej


Turisti u Vašingtonu, umorni od obilaska grada pešice i turističkim autobusima, sada mogu da iznajme individualni transporter. Vožnja na segveju omogućava im da vide sva mesta na koja ih vodi i turistički autobus, ali uz onaj specifični osećaj obilaska znamenitosti pešice, bez zamora u nogama:

”Mnogim mestima možete da se sasvim približite. Još nam ne dozvoljavaju da se približavamo mauzolejima, ali zato izbegavamo gužve u saobraćaju ili na parkiralištu. Nema ni tesnih sedišta po autobusima, niti vodiča sa njihovim objašnjenjima.“

Grupe od maksimalno 20 žiroskopski balansiranih segveja mogu da se kreću brzinom do 12 kilometara na sat. Prvi modeli imali su tendenciju da padaju kada se baterije istroše, dok novi imaju ugradjene uredjaje za upozorenje. Ipak, kacige su obavezne. Potreban je i kratak kurs iz vožnje, koji većina ljudi savlada za nekoliko minuta, posle čega odmah i sami postaju atrakcija dok obilaze znamenitosti grada. Segvej je konstruisan tako da uz pomoć nekoliko žiroskopa balansira na dva točka. Polaženje i zaustavljanje kontroliše se blagim naginjanjem tela unapred ili unazad, dok se skretanje postiže okretanjem upravljača levo ili desno.

”Posetioci su veoma zainteresovani jer je vožnja laka i instinktivna - platforma sve radi, osim da vas sama vodi. Zato treba biti obazriv kada na pločnicima ima mnogo prolaznika.“

Ture segvejom postale su hit. A kada na ovaj način obidjete Vašington, isto možete da učinite u Nju Orleansu, San Francisku, pa čak i u Evropi - u Parizu, Berlinu ili Barseloni.

XS
SM
MD
LG