Linkovi

Papa Benadikt XVI najavio otvorenost prema medijima


Gromoglasan aplauz i uzvici čuli su se kada je Papa Benedikt XVI ušao u auditoriju Pavla VI u Vatikanu. Aplauz je trajao značajno duže od jednog minuta. Papa Benedikt XVI odven u svoju novu belu odoru, bio je nasmejan dok je sedao na svoju papsku stolicu, pred prvi zvanični susret sa predstavnicima medija. Preko hiljadu reportera, novinara i snimatelja iz medijskih kuća širom sveta napravili su veliku gužvu u prostoriji u kojoj je bilo i papinih rođaka i jedna grupa vernika. Papa Benedikt obratio se prisutnima na četiri različita jezika. Rekao je novinarima da je zahvaljujući njihovom radu, pažnja čitavog sveta bila fokusirana na baziliku Svetog Petra i Vatikan.

«Znam koliko ste vredno radili, daleko od svojih domova i porodica, prekovremeno i ponekad u vrlo teškim uslovima. Svestan sam vaše veštine i posvećenosti, kojima ste uspeli da izvršite svoje zadatke», rekao je papa Benedikt XVI, potom se zahvalio medijima i dodao da će nastaviti da bude otvoren prema njima, isto kao i njegov prethodnik, papa Jovan Pavle II.

Tokom sastanka sa novinrima, koji je trajao oko 15 minuta, papa Benedikt nije odgovarao na pitanja. Njegova zvanična inauguracija je sutra u okviru ceremonije na Trgu Svetog Petra, a očekuje se da će joj prisustvovati preko pola miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG