Linkovi

Predsednik SAD Džordž Buš ocenjuje da iračke snage preuzimaju veću kontrolu u zemlji


Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da su iračke snage po prvi put od početka rata, sada brojnije od američkih vojnika.

Buš je u svom nedeljnom radijskom obraćanju naciji pozvao Kongres da završi posao pružanja materijalne pomoći američkim vojnicima u Avganistanu i Iraku. Predsednik Buš ocenio je da se iračke snage bezbednosti sve više osamostaljuju i preuzimaju veću odgovornost za stabilnost zemlje.

«U ovom trenutku, više od 150.000 iračkih vojnika je obučeno i opremljeno, i po prvi put, iračka armija, policija i snage bezbednosti brojčano nadmašuju američke snage u Iraku. Pomoći ćemo im da ostvare taj cilj, a posle toga će naši vojnici moći da se vrate kući sa počastima koju su zaslužili»

U Iraku je do sada poginulo više od 1,500 Amerikanaca. Povratak većeg broja američkih vojnika kući podrazumeva obuku i do 270,000 iračkih snaga bezbednosti koji treba da se bore protiv pobunjenika i brane novu vladu. U nedeljnom radijskom obraćanju, predsednik je pozvao Kongres da reši preostale nesuglasice u pogledu dodatnog finansiranja američkih vojnika u Avganistanu i Iraku. On je istakao da ti vojnici štite Amerikance od, kako je rekao, «odlučnog neprijatelja», i preobražavaju nacije koje su do nedavno znale «samo za tiraniju i očaj».

«U Avganistanu, milioni ljudi su počeli da glasaju od kako smo pomogli oslobodjenje njihove zemlje od Talibana. U Iraku, žrtve naše vojske pomogle su Iračanima da formiraju vladu koja je odgovorna narodu, umesto da narod odgovara vladi.»

Dok se bori protiv terorizma u inostranstvu, predsednik Buš ističe da paralaleno nastavlja da sprovodi ekonomsku politiku u cilju jačanja rasta američke privrede. On želi da Kongres eliminiše ili značajno smanji više od 150 federalnih programa i održi diskreciono trošenje sredstava iz ovogodišnjeg budžeta ispod projektovane stope inflacije. Predstavnički dom američkog Kongresa protekle nedelje je usvojio zakon o energetici koji podstiče eksploataciju domaćih resursa, što je bio jedan od predsednikovih najvećih ekonomskih prioriteta. To je peti put u četiri godine da je Predstavnički dom odobrio Bušov plan u oblasti energetike. Ali prethodna četiri puta zakon nije prošao u Senatu. Demokrate u Kongresu kažu da taj plan dovodi do veće američke zavisnosti od stranih izvora nafte zato što ne podiže standarde efikasnosti goriva za američka vozila. Kongresmen iz Masačusetsa Edvard Marki kaže da taj plan ne podstiče dovoljno korišćenje alternativnih izvora energije i umesto toga, kroz poreske olakšice i subvencije daje 12 milijardi dolara proizvodjačima nafte, prirodnog gasa, nuklearne energije i uglja.

«Danas, dok se suočavamo sa izazovom rastućih cena nafte i sve veće zavisnosti od nafte OPEK-a, predsednik Buš priznaje da njegov predlog zakona o energetici neće čak ni početi da smanjuje cene benzina. Umesto toga, na svom ranču u Krofordu, on će ugostiti lidera svetskog naftnog kartela – saudijskog princa Abdulaha – od koga će da traži pomoć u smanjenju cena benzina. Predsednik je u pravu kada želi da se sastane sa tim moćnim čovekom, ali je pogrešno da lider SAD mora da traži usluge od princa jedne strane zemlje.»

Predstavnici Bele Kuće kažu da će predsednik Buš i prestolonaslednik princ Abdulah u ponedeljak u Teksasu razgovarati o svetskim cenama nafte, ali dodaju da će teme sastanka biti i bliskoistočni mirovni proces kao i nova vlada Iraka.

XS
SM
MD
LG