Linkovi

U eksploziji automobila bombe u Bagdadu poginulo devetoro dok je najmanje dvadesetoro ranjeno


Nasilje se nastavlja i pored toga što američki zvaničnici tvrde da intenzitet pobune jenjava.

Do napada u Bagdadu došlo je u vreme kada je u svakoj džamiji veoma velika gužva. Eksplozija je bila toliko jaka da je uništen i jedan autobus koji je bio parkiran nedaleko od džamije, čiji je jedan od zidova takođe potpuno uništen, saopštili su zvaničnici. Svedoci kažu da su preživeli iznosili ranjene golim rukama i drvenim kolicima, a pod džamije sada je prekriven mešavinom krvi i vode, koja je došla iz jedne napukle cisterne.

Ovo je poslednji u seriji napada na šiitske i sunitske džamije, budući da su u centru pažnje pobunjenika napadi na iračke civile i nove bezbednosne snage u zemlji. Pa ipak, i dalje ima napada na koalicione trupe i strance. U severnom Iraku danas je u eksploziji bombe pored puta stradao jedan američki vojnik, a američka vojska je poslala ekipu da ispita jučerašnje obaranje civilnog helikoptera nedaleko od bagdadskog aerodroma. U nesreći je poginulo šestoro Amerikanaca i petoro stranaca. Jedna ekstremistička grupa juče i danas objavila je voideo snimke obaranja helikoptera i likvidacije jednog preživelog. Portparol Pentagona Lorens Di Rita, saopštio je da su se napadi intenzivirali u poslednje dve nedelje, ali da ih je, uopšteno gledajući, sve manje. Di Rita je dodao da nije moguće prognozirati da li poslednje dve nedelje predstavljaju novi trend.

“Rekao bih da, ako želite da razgovaramo o trendovima, vojni zapovednici smatraju da su naša sposobnost da razumemo i presretnemo neprijatelja, kao i borba iračkih bezbednosnih snaga protiv neprijatelja, bolji iz dana u dan. Oni se pitaju da li (pobunjenici) mogu da komanduju svojim sve manjim sposobnostim da izvedu dobro koordinisan, ali spektakularan napad. To je pitanje.“

U međuvremenu, katarska mreža Al Džazira prenela je da su kidnaperi trojice rumunskih novinara dali rumunskoj Vladi rok od četiri dana da se povuku iz Iraka, ili će u suprotnom novinari biti ubijeni. Al Džazira je emitovala trako koju je dobila od pobunjenika na kojoj se vide dvojica novinara, jedna njihova koleginica i prevodilac, koji navodno ima rumunsko, iračko i američko državljanstvo. Rumunija u sastavu koalicionih snaga ima oko 800 vojnika, a javno mnjenje u toj zemlji sve više je protiv daljeg angažmana svojih vojnika u Iraku.

XS
SM
MD
LG