Linkovi

Predsednik Buš pozvao Senat da potvrdi nominaciju Džona Boltona za ambasadora SAD u UN


Predsednik Buš je okrivio medjustranačke razmirice za zastoj u procesu potvrdjivanju Boltonove nominacije. Čini se da je Džon Bolton jedan od najkontroverznijih kandidata predsednika Buša.

Opozicione demokrate i neki od bivših službenika Stejt Departmenta tvrde da njegov temperament dovodi u pitanje njegovu nominaciju za ambasadora SAD u UN. Obraćajući se juče članovima Udruženja agenata osiguranja u Vašingtonu, predsednik Buš je optužio kritičare da koriste Boltonovu nominaciju u političke svrhe.

«Džonova istaknuta karijera i doprinos našoj zemlji pokazuju da je on pravi čovek u pravom trenutku za ovu važnu dužnost.»

Spoljnopolitički odbor Senata trebalo je ove nedelje da glasa o nominaciji Džona Boltona, ali je ta odluka odložena za sledeći mesec pošto je uticajni republikanski član tog tela zatražio dodatno vreme da bi proučio optužbe na račun Boltona. Još dva republikanska senatora su iznela rezerve u u pogledu Boltonove nominacije. To je dalo podstreka i demokratama koje sada smatraju da je moguće da Boltonova nominacija bude poražena. Neke od optužbi odnose se na pretnje koje je Bolton uputio obaveštajnom analitičaru u Stejt departmentu koji se nije slagao sa njegovim mišljenjima. Bivši predsednički kandidat demokratske stranke, senator Džon Keri, kaže da je važnije nego ikada da Ameriku u UN predstavlja osoba koja ima kredibilitet, pošto je američka administracija predstavila u svetskoj organizaciji netačne obaveštajne podatke da bi opravdala odluku o ulasku u rat sa Irakom.

«Ako ta osoba ima reputaciju mešanja u rad analitičara u odeljenju za analize Stejt departmenta, ili ako se dokaže da postoji sistem odmazde za obaveštajne izveštaje koji ne odgovaraju njenim očekivanjima - to predstavlja problem i to veoma ozbiljan problem.»

Medjutim, neki republikanci su požurili da pruže podršku kandidatu predsednika Buša, medju njima i uticajni senator iz Arizone, Džon Mekkejn, koji je rekao da je Džon Bolton dokazao da je u stanju da obavlja posao za koji je nominovan.

»On je ineteligentan, iskusan, vredan i talentovan i poznaje UN.»

Funkcioneri Bele kuće kažu da je predsednik i dalje uveren da će Džon Bolton biti potvrdjen od strane Senata i dodaju da su u kontaktu sa republikanskim senatorima koji su izrazili sumnje u pogledu njegove nominacije.

XS
SM
MD
LG