Linkovi

Desetu godišnjicu masakra u Srebrenici obeležavam u društvu Karadžića i Mladića


U intervjuu za švajcarski L'Ebdo, glavni tužilac Haškog suda, Karla del Ponte, kaže kako se nada da će desetu godišnjicu maskra u Srebrenici obilježiti u Hagu, kako kaže, "u društvu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem."

Del Ponte najavljuje da, u slučaju da Karadžich i Mladić ne budu uhapšeni do jula ove godine, ona, iz protesta, neće prisustvovati ni jednoj službenoj komemoraciji organizovanoj tim povodom. Istom prilikom, glavni tužilac Haškog suda je rekla da je zadovoljna saradnjom Beograda- on ne pravi razliku da li se radi o predajama ili hapšenjima optuženih, želi da vidi samo rezultate- s tim u vezi, očekuje dolazak u Hag preostalih bjegunaca, uključujući i nekadašnjeg političkog lidera bosanskih Srba , kao i njegovog vojnog zapovjednika. Del Ponte od srpskog premijera, Vojislava Koštunice i srpske policije očekuje da pronađu i uhapse Mladića, dok za Karadžića kaže kako više nije sigurna gdje se krije- u Crnoj Gori, Beogradu ili Republici Srpskoj.

Sudeći prema tvrdnji NATO predstavnika za medije, Džejmsa Apaturaia, odgovor na pitanje gdje su Mladić i Karadžić ne treba tražiti ni na toj adresi:

"Ja sasvim sigurno nisam osoba koja bi mogla reći gdje se oni nalaze. Da jesam, vjerovatno to ne bih prvo ovdje rekao, već bih to prenio onima koji su odgovorni za njhovo hapšenje".

Del Ponte, sa svoje strane, najavljuje kako će uskoro o Karadžiću i Mladiću razgovarati sa predstavnicima NATO, koji su nakon predaje misije u ruke Evropljana, ostali u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da, pored ostalog, tragaju za haškim bjeguncima.

XS
SM
MD
LG