Linkovi

Džon Sejlor: Duboko verujem da će Stejt department sertifikovati Srbiju i Crnu Goru


“Ja lično duboko verujem da će Stejt department ovaj put sertifikovati Srbiju i Crnu Goru”, rekao je predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija i Crna Gora, Džon Sejlor u razgovoru sa našim kolegom Brankom Mikašinovićem, nakon posete Beogradu.

Sejlor: Na osnovu pozitivnih akcija Beograda u vezi sa Haškim tribunalom i potvrde ispunjavanja uslova sadržanih u Studiji izvodljivosti, koju je usvojila Evropska komisija, kao i tekućeg razmišljanja zvaničnog Vašingtona, lično duboko verujem da će Stejt department ovaj put odobriti sertifikaciju Srbiji i Crnoj Gori.

Glas Amerike: Ukoliko Srbija i Crna Gora dobije sertifikaciju, kakva bi bila neposredna ekonomska korist za nju?

Sejlor: Prvo, rešiće se ključno pitanje GSP-a, odnosno generalnog sistema preferenci, kojim će se Srbiji i Crnoj Gori omogućiti bezcarinski izvoz izvesnih proizvoda u SAD. Kako sada stoje stvari, uključenje Srbije i Crne Gore u generalni sistem preferenci stupiće na snagu nakon sertifikacije. Drugo pitanje se odnosi na učlanjenje u “Partnerstvo za mir”, koje se razmatra, a sertifikacija bi mogla da doprinese i učlanjenju i potonjoj ekonomskoj i vojnoj saradnji sa zemljama Nato-a. Treće, mi već godinu dana planiramo održavanje ekonomske konferencije ovde u SAD u saradnji sa američkim Sekretarijatom za trgovinu, američkom ambasdom u Beogradu i ambasadom Srbije i Crne Gore u Vašingtonu. Na konferenciji bi učestvovalo oko 30 kompanija iz Srbije i Crne Gore koje bi ovde ponudile i ispitale mogućnosti poslovne saradnje i dobijanja investicija. Ta konferencije će postati realnost kada Srbija i Crna Gora bude sertifikovana.

Glas Amerike: Pored Motorole, Boinga i kompanije Dajnkorp, koje druge kompanije su zainteresovane za poslovnu saradnju sa Srbijom i Crnom Gorom?

Sejlor: Brojne američke kompanije razmatraju mogućnost takve saradnje i u fazi smo intenzivnog dijaloga. Imate, na primer, osiguravajuću i investicionu kompaniju AIG, koja već duže vremena ispituje takvu mogućnost; tu su zatim velika energetska kompanija AES; inžinjerske kompanije Haliburton i Kelog, Brown and Root, koje su zainteresovane za radove na infrastrukturi, o čemu sam razgovarao i sa ministrom Ilićem. Druge kompanije su Bektel, Parsons-Binkerhof i Vašington grup internešenal. Što se tiče bankarstva, veliko interesovanje pokazuje njujorška banka Sitibank, koja je i ranije bila povezana sa medjunarodnim aspektom beogradskog bankarskog sistema. Sitibank ima najveće mogućnosti da kao prva američka banka dodje u Beograd.

Glas Amerike: U vezi sa trgovinskom konferencijom koju ste pomenuli, šta bi od nje poslovni sektor Srbije i Crne Gore mogao da očekuju i kako da se za nju pripremi?

Sejlor: Poslovni sektor bi trebalo da jasno iznese šta očekuje, šta može da ponudi i pod kakvim uslovima. Kada dobijemo listu kompanija iz Srbije i Crne Gore koje će prisustvovati konferenciji, odabraćemo američke kompanije koje su angažovane na istom polju i koje bi bile zainteresovane za proizvode srpskih kompanija. Tokom boravka u Beogradu posetio sam institut Vinču i mogu da vam kažem da sam bio krajnje impresioniran institutom i osobljem. Institut ima izvanrendo stručno osoblje, neke od najsavremenijih tehnoloških uredjaja i sposobnost i spremnost za saradnju. To je, na primer, institut čiji bi rad ovde mogao da bude plasiran na najbolji mogući način. Vinča je spremna za saradnju, ima direktnu poruku i programe, i može da posluži kao primer kako bi srpska preduzeća trebalo da se pripreme za dolazak ovde.

Glas Amerike: Od proizvoda Srbije i Crne Gore, onih koji se sada ne izvoze, koji bi imali najbolju prodju na ovom tržištu?

Sejlor: Postoji jedan proizvod koji je na vrhu moje liste -- a to je nameštaj. To je proizvod koji ne treba prilagodjavati, menjati ili bilo šta drugo. Američko tržiste za uvozni nameštaj je najveće na svetu. Proizvodjaći nameštaja u Srbiji i Crnoj Gori imaju izvanrednu mogućnost da ovde plasiraju svoju robu. Brojne američke kompanije su veoma zainteresovane za takve prozvode i to vam je, po mom mišljenju, broj jedan proizvod Srbije i Crne Gore koji danas može da se plasira na američko tržište.

XS
SM
MD
LG