Linkovi

Američke vlasti se pripremaju da znatno  povećaju kazne  za nepristojne radio i TV programe


Većina zakonodavaca tvrdi da je potrebno ograničiti rastući trend seksualnog i uvredljivog materijala u američkim zabavnim medijima, dok drugi strahuju da će to dovesti do samo-cenzure onih koji emituju.

Mnogi analitičari kažu da se klima u medijima bespovratno izmenila nakon prošlogodišnjeg emitovanja SUPERBOLA - najgledanijeg TV dogadjaja godine kad se stotine hiljada američkih porodica okuplja pred televizorom. Pesma koja je izvedena u poluvremenu okončana je tako što je muzičar Džastin Timberlejk pocepao deo kostima Dženet Džekson i time otkrio deo njenih grudi koji je videla publika od otprilike 90 miliona gledalaca.

Pošto se više od četvrt miliona Amerikanaca požalilo da je nagost neprikladna za ovaj tradicionalni porodični dogadjaj, uvedena je kontrola opscenosti u emisijama koja opstaje i danas. Federalna komisija za komunikacije je državna agencija koja reguliše emisije medija koji koriste javne frekvencije i koji se obavezuju da će služiti javnim interesima i pridržavati se smernica o pristojnosti. U bliskoj budućnosti, incident -- kao već pomenuti koji se odigrao prilikom poluvremena Superbola -- mogao bi da košta jednu TV mrežu i do pola miliona dolara, što je desetostruko više od kazne koja se sada nameće u slučajevima povrede javne pristojnosti.

Dženet La Ru, pravni savetnik hrišćanske grupe pod nazivom Zabrinute žene Amerike, smatra da je visoku kaznu trebalo davno uvesti.

”Da bi se osujetila kršenja naših federalnih standarda o pristojnosti, kazne moraju biti visoke. Kad kaznu od samo 32 hiljade dolara nametnete, recimo mreži CBS, za njih je to sitnina. Zato priroda medijskih programa i postaje sve eksplicitnija."

Medjutim, Džon Votson, profesor prava na Američkom univerzitetu u Vašingtonu kaže da definicija nepristojnosti nije egzaktna i da Federalna agencija nije dosledna u kažnjavanju. Pošto je situacija nejasna, ona već ima užasan uticaj na medijske kuće.

”Oni ne žele da prekorače dozvoljenu meru koja nije jasno odredjena. Stoga ostaju daleko od nje, a kao rezultat, proizvodiće programe koji su prihvatljivi za desetogodišnjake.“

Profesor Votson upozorava da će to uskratiti kvalitetne programe odrasloj publici, i da će nove kazne navesti medijske kuće da cenzurišu neke programe i postanu preterano obazrive. Mnogi Amerikanci podržavaju ideju o većim kaznama za neprimerene emisije, ali su i dalje skeptični prema državnoj regulativi kablovskih i satelitskih mreža. Medjutim, dva ključna republikanska zakonodavca su nedavno navela da bi restrikcije u okviru standarda pristojnosti trebalo da budu primenjene na sve američke medije, što je potez koji sadašnji komesar Federalne komisije za komunikacije smatra -- održivom alternativom. Ostaje da se vidi da li će debata u Kongresu dovesti u pitanje neograničenu slobodu medija.

XS
SM
MD
LG