Linkovi

Prioriteti američke pomoći u drugom mandatu administracije predsednika Buša


Šef Američke agencije za medjunarodni razvoj, Endru Natsios, rekao je da će se prioriteti za pružanje inostrane pomoći u drugom mandatu administracije predsednika Buša uglavnom usredsrediti na demokratiju, pitanja uprave i jačanja nestabilnih država.

Natsios je rekao da je predsednik Buš u svom drugom inauguracionom govoru u januaru ove godine, izneo smernice američke inostrane pomoći za naredne četiri godine. On je rekao da je to kurs koji sledi američki državni sekretar Kondoliza Rajs.

“Sekretar Rajs je jasno stavila do znanja u svojim govorima i izjavama da će pitanje demokratije i uprave biti od centralne važnosti u drugom mandatu predsednika Buša.”

Natsios je rekao da će američka pomoć demokratiji i dobroj upravi biti usmerena ka jačanju javnih institucija i vladinih agencija, koje pružaju javne usluge i obezbedjuju vladavinu zakona. On je naglasio da će posebna pažnja biti poklonjena nestabilnim državama. Šef Američke agencije za medjunarodni razvoj izneo je u glavnim crtama nove trendove u američkoj inostranoj politici na forumu u Savetu za odnose sa inostranstvom u Vašingtonu. On je ukazao da je celokupni iznos američke zvanične pomoći povećan sa 10 milijardi dolara, na početku prvog mandata predsednika Buša, na 19 milijardi 2004. godine, što predstavlja povećanje za oko 90 odsto za protekle četiri godine. Budžet Američke agencije za medjunarodni razvoj udvostručen je sa sedam milijardi dolara u 2000. godini, na nešto ispod 14 milijardi u 2004. godini. Natsios je takodje rekao da će izvršiti promene u administraciji te agencije da bi je napravio delotvornijom da bi spremnije reagovala na zemlje i narode u kriznim situacijama. Jedna od značajnih promena odnosi se na program ishrane te agencije. Ranije je sva američka pomoć u hrani obezbedjivana od američkih farmera i upućivana ljudima kojima je namenjena.

Nedavno je predsednik Buš prihvatio predlog da 25 odsto sredstava za hranu prebaci u lokalne račune. Time će se omogućiti Američkoj agenciji za medjunarodni razvoj i njenim partnerima medju nevladinim organizacijama da kupuju hranu u zemlji ili regionu gde je pomoć potrebna. Još jedna promena u Američkoj agenciji za medjunarodni razvoj odnosi se na činjenicu da će više sredstva biti uloženo na privlačenje stranih studenata da studiraju na američkim koledžima i univerzitetima. Natsios je rekao da je to jedan od najuspešnijih programa agencije. “Boravak studenata ovde na godinu dve dana ima veliki uticaj na njihovo globalno gledište i ono što će poneti sa sobom. Skoro u svakoj zemlji u razvoju koju posetim, postavljam pitanje: koliko ljudi u vašoj vladi ima diplome sa američkih univerziteta, koliko ih je imalo stipendije Američke agencije za medjunarodni ravoj ili Stejt departmenta? Redovan odgovor je 30-do 40 odsto. To je veoma značajan podatak.” Natsios je rekao da se primaoci stipendija možda i ne slažu sa američkom spoljnom politikom, ali da vreme koje provedu u SAD ipak ima veliki uticaj na način na koji oni sagledavaju Amerikance i američki način života.

XS
SM
MD
LG