Linkovi

Alijansa učvršćuje svoje prisustvo na nekadašnjoj teritoriji sovjetskog bloka


Viljnus Majkl Dradž NATO i Rusija potpisali sui sporazum kojim se avionima Alijanse koji učestvuju u mirovnoj misiji u Avganistanu dozvoljava prelet preko ruske teritorije.

Generalni sekretar Saveza Jap De Hop Shefer nazvao je sporazum “prekretnicom“ (u odnosima sa Rusijom), dok je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je dokument deo, kako se izrazio, stalnog napredovanja odnosa između Alijanse i Moskve. Potpisanim sporazumom takođe se omogućuje zajednička obuka osoblja i održavanje zajedničkih vojnih vežbi NATO i Rusije. Ukrajina je potpisala zaseban sporazum sa NATO kojim se omogućuje brže pristupanje ove zemlje Alijansi. Prema odredbama ugovora, NATO će podržati demokratske i vojne reforme u Ukrajini, kao i obnovu vojne industrije u zemlji. Ukrajinski ministar inostranih poslova Boris Tarasjuk, izjavio je da je cilj Vlade, koja je došla na vlast ”narandžastom revolucijom“ u decembru prošle godine, brz ulazak u NATO.

“Naš glavni cilj je da poboljšamo život građana Ukrajine, da u njih unesemo duh demokratije i slobode. Sudeći po ovome (danas potpisanom sporazumu), usuđujem se da kažem da je Ukrajina stasala da u naredne tri godine, do 2008. ispuni svoj ambiciozni program reformi.”

Zvaničnici NATO saopštili su da za pristupanje Ukrajine Alijansi ne postoji neki vremenski rok i naglasili da na samoj Ukrajini leži odgovornost o tome koliko brzo može da sprovede reforme. Iako je Rusija u više navrata iskazivala zabrinutost zbog toga što se NATO sve više širi na istok, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija neće protiviti promenama u Ukrajini.

“Na Ukrajini je da bira one sa kojima želi da sarađuje, bilo da su u pitanju zemlje ili organizacije. To je suvereno pitanje Ukrajine.”

Na sastanku šefova diplomatija zemalja NATO-a u litvanskoj prestonici, razgovaralo se i o tome na koji način bi NATO mogao da pomogne mirovnim vojnicima Afričke unije u Darfuru. Jap De Hop Shefer izjavio je da bi NATO mogao da obezbedi logističku podršku, ali ne i vojnike na terenu, i naglasio da će akcija biti preduzeta samo ukoliko to zatraži Afrička unija.

XS
SM
MD
LG