Linkovi

Balkanski region je predugo trpio nestabilnost i vrijeme je za njegov prijem u EU


Balkanski region je predugo trpio nestabilnost, vrijeme za njegov prijem u Evropsku uniju , uvjerenje je generalnog sekretara NATO, Jap de Hop Shefera, izrečeno danas nakon Stalnog savjeta NATO-Rusija, upriličenog tokom neformalnog susreta NATO ministara u Litvanskom gravnom gradu, Viljnusu.

U okviru tema kojim se danas bavio Savjet je na visokom pažnje mjestu bila situacija na Balkanu i, posebno, Kosovu, gdje je prepoznata potreba za sumiranjem postignutih standarda medjunarodne zajednice, kako bi ove jeseni mogli započeti razgovori o kosovskoj budućnosti. NATO zvaničnici su u Viljnusu naglasili da je, pored uključenja u angažman 18 hiljada voojnika KFOR-a, NATO aktivan i u okviru proširene Kontakt grupe, jer, kako naglašava porparol Alijanse, Džejms Apaturai , "Sve što se događa na političkom planu odražava se i na vojnom i obratno".

Jedan od zaključaka današnjeg NATO-ruskog skupa je i da od balkanskih lidera treba tražiti "najviše moguće standarde", kada je riječ o tretmanu manjina, poštovanju medjunarodnih obaeza, medju kojima je i puna saradnja sa Hagom, regionalna saradnja i gradnja povjerenja. "Rusija, kao aktivan član Kontakt grupe će, zajedno sa NATO, pomoći u traženju odgovora na izazove u regionu", naglasio je nakon skupa Jap de Hoop Shefer.

XS
SM
MD
LG