Linkovi

Reakcije u Evropi na izbor novog pape


Nemačka javnost pozdravila izbor kardinala Racingera kao prvog nemačkog pape u poslednjih skoro hiljadu godina.

Ali u drugim delovima Evrope neke grupe izrazile su rezerve. Nemački kancelar Gerhard Šreder rekao je da izbor kardinala Jozefa Racingera predstavlja veliku čast za njegovu zemlju i da će papa Benedikt XVI biti dostojan naslednik papi Jovanu Pavlu drugom. Nemački predsednik Horst Keler rekao je da se od novog pape mnogo očekuje. Nemci su ispunjeni velikom radošću i ponosom da je jedan od njihovih sunarodnika izabran za papu, rekao je Keler.

Ne samo katolici već i protestanti, pravoslavci, Jevreji, muslimani, budisti, pa čak i oni koji se ne identifikuju sa nekom posebnom religijom, iščekivali su vest iz Rima. Od Benedikta XVI se mnogo očekuje, rekao je nemački predsednik. U Britaniji, poglavar Anglikanske crkve, kenterberijski nadbiskup Rouan Vilijams, pozdravio je izbor nemačkog kardinala rekavši da je taj dogadjaj od velikog značaja za hrišćane u celom svetu. I u Poljskoj su mnogi pozdravili izbor kardinala Racingera, ističući da će on nastaviti sa učenjem njegovog prethodnika. Ali u Austriji, jedna grupa koja se bori za liberalniji katolicizam upozorila je da će budućnost crkve biti potkopana ako papa Benedikt XVI ne bude sproveo reforme.

Hans Peter Hurkal, iz grupe ”Mi smo crkva,“ rekao je da su pozivi za reformu nesumnjivi, dok izbor kardinala Racingera nagoveštava kontinuitet. U Londonu, grupa pristalica abortusa pod nazivom Mari Stoups internešenel, saopštila je da će izbor kardinala Racingera biti propuštena šansa ako on bude sprovodio politiku svog prethodnika protiv upotrebe prezervativa i kontracepcije.

XS
SM
MD
LG