Linkovi

Hoćemo li ikada imati leteće automobile?


Ljudi su oduvek žalili što im priroda nije, kao pticama, ugradila lično prevozno sredstvo da časkom prelete do obližnje prodavnice ili do južnih krajeva, a ne da se bakću dosadnim stavljanjem noge pred nogu.

Iako su muzeji tehnologije prepuni neuspelih pronalazaka kao što su ranac sa raketama, leteća platforma ili leteći automobil, ideja o letelici koju bi svako mogao da koristi ne napušta pronalazače. Firma Moler internešenel (Moller International) tvrdi da je konstruisala prvi praktično upotrebljivi i po ceni pristupačni leteći, odnosno kako ga kompanija naziva Skajkar (Skycar) - nebeski automobil.

Skajkar je na prvi pogled nezgrapni aviončić sa dva kratka krila - prednjim i zadnjim - na čijim krajevima su pričvršćena četiri dvostruka mlazna motora sa elisama, smeštena u kratka aerodinamična cevasta kućišta. Kada uzleće, motori i elise okrenuti su skoro vertikalno, poput helikoptera, a u vazduhu se zakreću u horizontalni pravac i Skajkar leti kao avion. Kompanija tvrdi da letelica lako dostiže krstareću brzinu od oko 560 kilometara na sat, uz potrošnju od svega 13 ipo litara na sto kilometara. Pilot kontroliše samo brzinu i pravac kretanja, za sve ostalo odgovorni su kompjuteri. U kabini ima mesta za pilota i tri putnika. Za svaki slučaj letelica je opremljena i sa dva padobrana koji mogu da je spuste na zemlju zajedno sa putnicima. Cena za sada nije objavljena.

XS
SM
MD
LG