Linkovi

Više od 70 leševa pronađeno na dvije lokacije u Iraku


Više od 70 leševa pronađeno na dvije lokacije u Iraku

Irački predsjednik Džalal Talabani objavio je danas da su tijela više od 50 šiita, koji su kidnapovani protekle nedjelje, pronađena u rijeci Tigar, južno od iračke prijestonice. Među identifikovanim žrtvama ima i muškaraca i žena i djece, rekao je Talabani ističući da je vlastima poznat identitet ubice. Agencija Frans Pres objavila je da je 57 leševa fotografisano prije sahrane. Istovremeno su na fudbalskom stadionu u Haditi, oko 200 kilometara sjeverno od iračke prijestonice pronađena tijela 19 iračkih civila, izrešetana hicima iz vatrenog oružja. Vlada u bagdadu nije potvrdila navode očevidaca u Haditi.

Nesporazumi Kine i Japana

Vlada u Tokiju izrazila je nadu da će na marginama predstojećeg azijsko-afričkog samita u Džakarti, kojim se obilježava pedeseta godišnjica pokreta nesvrstanih, kineski predsjednik Hu Đintao i japanski premijer Đunićiro Koizumi – naći dačina da prevaziđu sve jače tenzije na relaciji Peking-Tokio. Kinu već tri nedelje potresaju antijapanski protesti na kojima demonstranti negoduju zbog toga što je Koizumijeva vlada odobrila udžbenik istorije koji minimizira zločine koje je japanska vojska počinila u Kini tokom Drugog svjetskog rata. Kina se takođe usprotivila zahtjevu da Japan dobije status stalnog člana Savjeta bezbjednosti.

Ostavka Bersluskonija

Italijanski premijer Silvio Berluskoni podio je danas ostavku, ali je saopštio da će pokušati odmah formira novu vladu desnog centra, sa istim koalicionim partnerima. Dvije stranke iz vladajuće koalicije zatražile su promjene u vladi i njenoj politici, posebno kada su u pitanju porodične beneficije i ulaganja u slabije razvijeni jug države, nakon što je Berluskonijeva koalicija pretrpjela težak poraz na regionalnim izborima početkom mjeseca.

Musaui priznaje krivicu

Federalni sud u Virdžiniji saopštio je da će Zakarias Musaui, jedini optuženi za umiješanost u terorističke napade 11. spetembra 2001., u petak promijeniti iskaz i priznati krivicu. Prihvatanjem krivice Musaui rizikuje da mu bude izrečena smrtna kazna. Kao pripadnik Al Kaide, Musauji je u američkom pritvoru od 2001. Tražio je da se sam zastupa na sudu, a proces je bio odlagan tri puta zbog njegovih zahtjeva da ispita visokorangirane lidere Al Kaide u američkom pritvoru.

Buš očekuje potvrdu

Bela kuća je saopštila da je predsjednik Buš ubijeđen da će Senat, uprkos odluci Odbora za inostrane poslove da odloži glasanje, potvrditi kandidaturu Džona Boltona za ambasadora u UN. Portparol Bijele kuće danas je saopštio da demokrate koje se protive izboru Boltona, pretjeruju u optužbama da je ponižavao potčinjene i krio dokumentaciju od pretpostavljenih dok je bio podsekretar za kontrolu naoružanja. Senatski odbor za inostarne poslove odložio je glasanje pošto je republikanac Džordž Vojinović rekao da nije siguran da podržava Boltona. Republikanci u odboru imaju 10, a demokrate 8 senatora. Predsjedavajući Ričard Lugar najavio je da će Bolton možda morati da odgovori i na neka dopunska pitanja.

XS
SM
MD
LG