Linkovi

NATO počinje istorijski sastanak u Litvaniji


Ministri inostranih poslova zemalja NATO-a koji su se okupili u Litvaniji, danas nastavljaju svoj prvi sastanak ikada održan na teritoriji jedne zemlje koja je svojevremeno bila pod okupacijom Sovjetskog Saveza.

Konferencija ministara inostranih poslova NATO-a u Vilniusu pada samo godinu dana pošto se ta baltička zemlja pridružila trans-atlanskom vojnom savezu sa nekoliko drugih zemalja koje su svojevremeno bile deo sovjetskog bloka. Predstavnik NATO-a Džejms Apaturai je rekao da taj sastanak ima specijalni značaj:

”Naravno postoji istorijski razlog što NATO održava sastanak ministara inostranih poslova ovde, u jednoj od sedam novih članica. To svedoči o napretku koji su ove zemlje postigle u priključenju evroatlanskoj porodici. One sada uživaju iste slobode, iste vrednosti i istu bezbednost kao i sve ostale članice NATO-a.“

Tokom dvodnevnih nezvaničnih razgovora, ministri NATO-a će razgovarati o pitanjima koja se kreću od operacija NATO saveza u Avganistanu i na Balkanu, do načina na koji NATO može da podrži bliskoistočna mirovna nastojanja i popravi odnose sa Evropskom unijom. Rusija i Ukrajina prisustvuju kao gosti. Rusija i NATO planiraju da potpišu sporazum kojim će trupama NATO-a biti dozvoljeno pravo tranzita preko ruske teritorije. Ukrajina, sa svoje strane, traži političku podršku za nastojanja da se pridruži NATO-u. Državni sekretar Kondoliza Rajs iskoristila je konferenciju u Vilniusu da naglasi američke veze sa Litvanijom.

”SAD i Litvanija dele zajedničke vrednosti. Delimo i istoriju odbrane slobode, čak i u najmračnijim vremenima.“ U odgovor na pitanje novinara, gospodja Rajs je takodje branila nominaciju Džona Boltona za američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama. ”Predsednik i ja verujemo da je Džon Bolton prava osoba za ambasadora Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama u ovo zbilja kritično vreme. Potreban nam je snažan glas za reformu UN i za američko vodjstvo u svetskoj orgyanizaciji.“

Senatski odbor je odložio glasanje o nominaciji Boltona pošto je jedan od ključnih republikanskis senatora izrazio zabrinutost zbog izveštaja da je Bolton u prošlosti zlostavljao svoje podredjene.

XS
SM
MD
LG