Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs apelovala na Rusiju da ostane na kursu demokratskog razvoja


Kondoliza Rajs je uputila taj apel tokom današnjih razgovora iza zatvorenih vrata u Kremlju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poželeo dobrodošlicu Kondolizi Rajs koje je posetila Kremlj po prvi put u svojstvu državnog sekretara. Putin je tom prilikom istakao kako se nada da će njen poseban afinitet za Rusiju pomoći daljem unapredjenju bilateralnih odnosa izmedju Vašingtona i Moskve.

U kratkoj izjavi na ruskoj televiziji nakon tih razgovora, predsednik Putin je samo pomenuo taj napredak. Ne ulazeći u pojedinosti, ruski predsednik je rekao da su on i Kondoliza Rajs razgovarali o izvesnom broju pitanja od bilateralnog i medjunarodnog značaja, pred zakazanu posetu predsednika Buša 9. maja, radi prisustvovanja ceremoniji obeležavanja 60. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata. Tokom posete Moskvi, Kondoliza Rajs je takodje održala, kako se izrazila, pozitivne razgovore sa ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom i drugim visokim ruskim funkcionerima.

Sekretar Rajs je ranije u intervjuu za ruski radio «Eho Moskve», istakla da američko-ruski odnosi nisu definisani tako da kad jedna strana gubi druga dobija. Ona je ponovila tu poruku u kratkoj izjavi za novinare, istakavši da je za prosperitet bilateralnih odnosa potrebno nastaviti demokratski razvoj:

”U Rusiji je došlo do jedne vrste koncentracije vlasti u Kremlju koja se zbilja odvija na račun uticaja institucija poput zakonodavnog tela, nezavisnog sudstva ili, što je možda najvažnije, nezavisnih medija. To znači da kakve god da su namere predsednika Putina, ili onih oko njega, nema načina da te druge institucije ostvare nadzor nad vlašću,“ rekla je sekretar Rajs.

Ona je takodje apelovala za veću transparentnost i vladavinu zakona u Rusiji, dodavši da će Sjedinjene Države budno pratiti izricanje kazne bivšem direktoru Jukosa, Mihailu Hodorkovskom, koji je pritvoren zbog tvrdnji da je u njegovoj kompaniji bilo široko rasprostranjene korupcije i malverzacija. Istovremeno, sekretar Rajs je pohvalila Rusiju zbog toga što je, kako je rekla, strateški partner u globalnom ratu protiv terorizma i borbi protiv širenja nuklearnog oružja. Ona je istakla da je postignut značajan napredak u borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje, ali je dodala da još više treba i može da bude učinjeno na planu unapredjenja tog nastojanja. Sekretar Rajs je istakla da bi Sjedinjene Države želele da Rusija pristane da otvori svoje nuklearne objekte za obimnije američke inspekcije, pre nego što se predsednik Buš i Putin sastanu u maju. Ona je takodje odbacila apele da Rusija bude izolovana zbog propusta da brže deluje na frontu demokratskih reformi.

XS
SM
MD
LG