Linkovi

Odbor za spoljne poslove američkog Senata odložio glasanje o nominaciji Boltona za ambasadora u UN


Iznenadni obrt dogodio se pošto se više Demokrata žalilo da odbor, u kome dominiraju Republikanci, forsira glasanje bez prethodnog razmatranja novih otpužbi protiv Džona Boltona.

Demokrate su zabrinute zbog tvrdnji da je Bolton, koji je trenutno državni podsekretar za kontrolu naoružanja i medjunarodnu bezbednost, pokušao da otpusti analitičara koji se nije slagao sa njegovom procenom da Kuba poseduje zabranjeno oružje. Demokratski senatori takodje veruju da ga njegov izrazito kritički stav prema UN – koje je nazvao korumpiranim i irelevantnim – čini nepodobnim za taj posao. Uz to, Demokrate kažu da su otkrile nove optužbe protiv Boltona od kako je prošle nedelje počeo pretres o potvrdi njegove nominacije. Demokratski članovi odbora, medju kojima je Senator Barbara Bokser iz Kalifornije, kažu da su ogorčeni što predsedsavajući, Senator Ričard Lugar, odbija njihove zahteve o dodatnom razmatranju tog pitanja.

«Smatramo da je neobično da on ne želi da nam da još jednu nedelju»

Senator Lugar je juče popodne insistirao na glasanju, po svemu sudeći uveren da ima potrebne glasove da Odbor potvrdi Boltonovu nominaciju i prosledi je Senatu. Medjutim, onda je republikanski senator Džordž Vojnovič iz Ohaja priredio veliko iznenadjenje:

«Danas sam čuo dovoljno da se ne osećam uverenim da treba da glasam za Boltona. Mislim da su nečije veštine kada je reč o medjuljudskim odnosima i komunikaciji sa saradnicima veoma važan element za svakog ko radi za mene».

S obzirom na to da odbor čini 10 Republikanaca i 8 Demokrata, Vojnovičevo glasanje protiv nominacije blokiralo bi njen put ka glasanju u celom Senatu. Senator Lugar je u nastojanju da izbegne poraz Boltonove nominacije, pristao da odloži glasanje za nastavak zasedanja Kongresa posle pauze narednog meseca, i ostavio otvorenu mogućnost ponovnog pozivanja kandidata da odgovara na pitanja članova Odbora.

«Senator Bolton mogao bi da bude zamoljen da se vrati na dodatno svedočenje pred Odborom».

Lugar je takodje obavestio Stejt Department i CIA-u da drugi svedoci mogu biti pozvani da svedoče o kandidatu za američkog ambasadora u UN.

XS
SM
MD
LG