Linkovi

19. aprila 1995. bombaški napad na državnu zgradu u Oklahoma Sitiju


19. aprila 1995. u Oklahoma Sitiju, u saveznoj državi Oklahoma odigrao se jedan od najtežih terorističkih napada na američkom tlu. Jaka eksplozija bukvalno je prepolovila federalnu zgradu ”Alfred Pi Mura“, u trenutku kada je više od 350 zaposlenih i posetilaca započinjalo novi radni dan. Poginulo je 168-oro ljudi, među kojima i veliki broj dece koji su bili u obdaništu u zgradi. Kako je istraga kasnije utvrdila, uzrok eksplozije bila je bomba kućne proizvodnje napravljena od hemijske supstance i goriva, postavljena u iznajmljenom kamionetu koji je bio ostavljen blizu obdaništa.

Oko sat i po posle eksplozije, policijska patrola na auto-putu zaustavila je 27-godišnjeg Timotija Mekveja zbog manjeg saobraćajnog prekršaja. Međutim, u njegovom vozilu policija je pronašla oružje, te je Mekvej odveden u pritvor. Dva dana kasnije, Mekvej je optužen za saučesništvo u terorističkom napadu, budući da je odgovarao opisu čoveka koji je, prema iskazu svedoka, bio u blizini mesta napada. Mekvejev poznanik iz vremena služenja američkoj vojsci, Majkl Fortije, takođe je priveden u vezi sa napadom, a izjasnio se da je kriv - složivši se da saradjuje sa tužiocima u zamenu za smanjenje kazne. Fortije je osuđen na 12 godina zatvora, zato što nije upozorio nadležne na opasnost od napada. Timoti Mekvej, koji je ispred federalne parkirao vozilo natovareno eksplozivom, proglašen je krivim 1997. godine, više od dve godine posle eksplozije u Oklahoma Sitiju, i to na osnovu višestrukih optužbi za ubistvo i zaveru.

Na osnovu jednoglasne preporuke porote, Mekvej je osuđen na smrt ubrizgavanjem smrtonosne injekcije, a pogubljenje je izvršeno 11. juna 2001. godine u zatvoru u Indijani. Eksplozija u Oklahoma Sitiju skrenula je pažnju na desničarsko-ekstremističke grupe čija je anti-vladina filosofija uticala na ljude kao što je Mekvej, koji je u Teksasu posećivao sektu Davidovaca čiji su mnogi članovi ubijeni u sukobu sa federalnim agentima 19. aprila 1993. godine - tačno dve godine pre eksplozije u Oklahoma Sitiju.

XS
SM
MD
LG