Linkovi

Rok zvezda Bono nedavno uključen u Hol slavnih rokenrola, a sada planira da osvoji i svet mode


Bono naime uvodi novu liniju odeće koja će biti proizvedena u zemljama u razvoju pod striktnim pravilima koja zabranjuju dečju radnu snagu i pomažu lokalne ekonomije:

Kad Bono posmatra svet on vidi priliku da pomogne... ”Kad vas ophrva ono što vidite, uzbudi vas pomisao da bi ste mogli nešto da izmenite.“

Pored toga što je poznat kao pevač, Bono je isto toliko dobro poznat kao zagovornik borbe protiv SIDE i otpisivanja duga siromašnih zemalja. U programu TV mreže NBC ”Današnji šou“, on je objasnio da je njegova nova modna linija, EDUN prorodni nastavak onoga čime se već bavi:

”Uvek pričam o Africi. Ali kad otputujete u Afriku, veoma je jasno šta Afrikanci žele: da, oni žele pomoć, ali ono što zbilja priželjkuju jeste trgovina. “

Linija EDUN će obezbediti radna mesta u konfekcijskim fabrikama u zemljama u razvoju u kojima će primanja biti fer, a dečja radna snaga zabranjena. Bonova supruga i poslovni partner Ali Hjuson ima vodeću ulogu u toj kompaniji:

”Želela sam da kupujem odeću za svoju decu ali nisam želela da njihovu odeću prave druga deca.“

Treći partner u ovom novom preduzetništvu je kreator Rogan Gregori koji već ima modnu liniju koja naglašava etičke smernice:

”Kad su nam Ali i Bono izneli svoj predlog da posluju sa svetom u razvoju, ta ideja se dopala mojim partnerima i meni. Ne želim da budem filantrop kad ostarim, želim da to budem sada.“

Mada Rogan Gregori možda smatra kreiranje odeće za Edun filantropskim gestom, Bono ističe da ova kompanija nije dobrotvorno preduzetništvo:

”Ne želimo da ljudi kupuju ovu odeću zato što im je žao Afrikanaca koji prolaze kroz teška vremena. Kupite ovu odeću zato što je kul i zato što ljudima obezbedjuje posao.“

Fabrike EDUN odeće trenutno pružaju mogućnost upošljavanja dve zemlje: u Peruu i Tunisu. A kad dodje na red jesenja kolekcija proizvodnja će biti proširena i na Lesoto i Tanzaniju.

XS
SM
MD
LG