Linkovi

Podrška većine u Parlamentu i podrška međunarodne zajednice i EU


Srpski premijer i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je da njegova vlada uživa stabilnu podršku većine u Parlamentu i podršku međunarodne zajednice i Evropske unije.

Premijer Koštunica je na sednici glavnog odbora svoje Demokratske stranke Srbije rekao da je Studija izvodljivosti možda mali, ali odlučan korak ka Evropskoj uniji i dodao da državu na tom putu čeka još dosta prepreka. Koštunica je ocenio da je u Srbiji sada bitan konsenzus oko najvažnijih državnih pitanja, kao što su budućnost Kosova i izrada novog Ustava.

I političari i analitičari saglasni su da u Srbiji tek po dobijanju Studije izvodljivosti treba ozbiljno sprovoditi reforme. Zastoj u reformama doveo je, između ostalog, a prema najnovijem istraživanju Centra za civilno-vojne odnose i do pada poverenja građana u Vojsku, tvrdi direktor tog Centra profesor Miroslav Hadžić. Pored afera i tragedija koje su se desile u vojsci, vraćanje poverenja građana u tu instituciju otežava to što funkcioneri vlasti ne pokazuju da su ozbiljno zainteresovani za sprovođenje reformi u toj oblasti, kaže profesor Hadžić. Istraživanje je pokazalo i da samo pet odsto građana Srbije misli da je dobro obavešteno o dešavanjima u vojsci, a oko 14 odsto misli da je vojska i dalje tabu tema.

XS
SM
MD
LG