Linkovi

Vitamin E pomaže da se smanji rizik od raka i srčanih oboljenja


Posle četvorostrukog bajpasa, Džim Hil je počeo da razmišlja kako da smanji opasnost od novih srčanih problema. Čuo je da bi rešenje mogao da bude vitamin E, koji bi takođe mogao da smanji rizik oboljevanja od raka.

“Razgovarao sam sa kardiologom i bio sam znatiželjan u pogledu vitamina E; o tome ne postoje studije, ali lekar mi je rekao da neće da škodi”, kaže Hil.

Međutim, nova studija objavljena u “Journal of the American Medical Association”, pokazuje da vitamin E uistinu može da škodi ljudima kao što je Džim - koji imaju više od 55 godina, srčane probleme, dijabetes ili neke druge rizične faktore za kardiovaskularna oboljenja.

“Kod ljudi sa visokim rizikom, vitamin E ne sprečava kardiovaskularna oboljenja, tačnije srčane bolesti i udar i ne sprečava kancer. Štaviše, zapazili smo povećanu opasnost od srčanog udara, tako da postoji mogućnost da vitamin E šteti ljudima koji ga uzimaju”, kaže doktorka Eva Lon, sa Mekmasterovog univerziteta u Ontariju, koja je zajedno sa istraživačima iz Sjedinjenih Država i još 13 zemalja, učestvovala u istraživanju vitamina E.

Naučnici su pratili zdravlje više od devet hiljada visoko rizičnih pacijenata, kod pojedinih čak desetak godina. Upoređivali su one koji su unosili 400 jedinica vitamina E dnevno, sa onima koji su primali placebo. Rezlutati kod onih koji su uzimali vitamin, bili su dramatični. Doktor Lon kaže da je zapaženo da se kod 40 odsto njih povećala opasnost da će biti primljeni u bolnicu zbog srčanog udara, tako da lekari i pacijenti - kako je rekla - treba da preispitaju vitamin E.

“Često se kaže da nešto što možda i nema neku korist, neće da šteti. Međutim, naša studija pokazuje da ta pretpostavka ne mora uvek da bude tačna”, kaže Eva Lon. Džim Hil je učestvovao u toj studiji i laknulo mu je kada je kasnije saznao da je dobijao placebo, a ne vitamin E. On sada uzima lekove za srce i kaže da će se pridržavati lekarskih saveta - koji ne obuhvataju i vitamin E.

XS
SM
MD
LG