Linkovi

Lekari pomoću magneta “povezuju” mozak da bi prekinuli razoran uticaj depresije


Američka medicinska zajednica se nada da će nova, eksperimentalna terapija, pomoći Amerikancima koji pate od depresije - kojih ima više od 19 miliona.

Marta, majka dvoje dece, više od 20 godina je patila od depresije. Poput miliona Amerikanaca, Marta ima depresiju, ali nerado govori o svojoj bolesti. Zatražila je da ne otkrijemo njen pravi identitet.

“Definitovno mislim da se oni koji pate od toga osuđuju”, kaže Marta... objašnjavajući da zbog depresije nije mogla da funkcioniše. Kada lekovi i terapija nisu doneli rezultat, okrenula se nekoj vrsti dubinske stimulacije mozga.

Doktor Sara Lisenbi, iz Instituta za psihijatriju države Njujork, primenila je postupak poznat kao repetitivna transmoždana magnetska stimulacija, ili TMS.

“Nalazimo se u veoma zanimljivoj fazi psihijatrije. U pogledu mogućnosti koje bi stimulacija mozga mogla da unese u metode lečenja koje primenjujemo, tek smo zagrebali površinu”, kaže Sara Lisenbi.

Magnetska stimulacija koristi pulsirajući magnet koji upućuje veoma slabu električnu struju u deo mozga pogođen depresijom. Magnet “ponovo uspostavlja” moždano kolo i simptomi se po svemu sudeći ublažuju. Uz pomoć TSM-a, Marta je za nekoliko nedelja doživela drastično poboljšanje i kaže da je sada srećna i konačno može da se smeje. Početni rezultati TSM-a su pozitivni, ali ga američka Administracija za hranu i lekove još nije odobrila. Ukoliko se potvrdi da je bezbedna i efikasna, magnetska stimulacija bi mogla da se koristi za napade depresije, ali i za epilepsiju.

XS
SM
MD
LG