Linkovi

Ministri  pozivaju na energičnu akciju za unapređivanje svetske privrede


Ministri finansija i guverneri centralnih banaka najbogatijih zemalja sveta, priveli su kraju dvodnevne razgovore u Vašingtonu, naglasivši da je za prevazilaženje globalne ekonomske neravnoteže neophodno da se preduzmu energične mere.

Saopštenje je izdato dan uoči redovnog prolećnog zasedanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem će biti razmotrene teme poput otpisa duga zemljama u razvoju. Za razliku od drugih sastanka ministara finansija glavnih industrijskih sila u svetu, odnosno Grupe 7, ovaj je protekao mirno. Ministri se nisu oglašavali javno, niti je njihov skup podstakao uobičajene ulične demonstracije.

Na kraju sastanka, ministri Japana, Sjedinjenih Država i pet zapadnoevropskih država, uključujući Alena Grinspena, šefa američke centralne banke i Žan-Kloda Trišea, predsednika Evropske centralne banke, izdali su saopštenje u kojem pozivaju na energičnu akciju za unapređivanje svetske privrede, mada nisu iznesete konkretne obavezujuće mere. Uprkos oštrom padu vrednosti američkih deonica u protekloj nedelji, postaknuti zabrinutošću zbog posustajanja privrede, sedam ministara najbogatijih zemalja sveta su istakli da je globalni privredni rast i dalje solidan. U istom dokumentu, porast cene sirove nafte u protekloj godini od 37 odsto, ocenjuje se kao poteškoća koja bi mogla da se prevaziđe efikasnijom fiskalnom politikom.

Preporučuje se smanjenje američkog budžetskog deficita, kao i podsticanje ekonomskog rasta Japana i evropskih zemalja, putem uklanjanja određenih strukturalnih restrikcija. Aludirajući na Kinu, ministri finansija Grupe 7, upozoravaju da privredno snažne zemlje sa velikim trgovinskim suficitom, treba da sprovode fleksibilniji devizni režim. Iako vrednost američkog dolara opada već drugu uzastopnu godinu, Kina i dalje drži dolar kao svoje sredstvo plaćanja. Američki finansijski stručnjaci se zalažu za porast vrednosti kineskog juana, čime bi se zaustavila poplava kineske robe na američkom tržištu i otvorila mogućnost većeg američkog izvoza u Kinu. Odmah po završetku razgovora ministara finansija, američki, evropski i japanski zvaničnici su se pridružili širem skupu Komiteta Međunarodnog monetarnog fonda za finansijsku politiku. U sastav tog komiteta su uključene i zemlje proizvođači nafte i glavne zemlje u razvoju iz Afrike, Azije i Latinske Amerike. Sastanici MMF-a i Svetske banke nastavljaju se danas.

XS
SM
MD
LG