Linkovi

Evropska unija razmatra da u junu organizuje konferenciju o obnovi Iraka


Konferencija bi zapravo bila nastavak ideje o kojoj su lideri Evropske unije razgovarali sa predsednikom Bušom, tokom njegove posete u februaru. Jan Aselborn, ministar inostranih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Evropskom unijom, saopštio je da je njegova zemlja spremna da pomogne Iraku, ukoliko Irak to zatraži.

Govoreći preko prevodioca, Aselborn je rekao da se razmatra organizovanje konferencije o obnovi, koja će se najverovatnije održati početkom juna u Briselu.

Međutim, luksemburški ministar inostranih poslova je naglasio da će do održavanja konferencije doći samo ukuliko to želi iračka Vlada. Komesar Evropske unije za inostrane poslove Benita Ferero-Valdner izjavila je da bi poruka sa takve konferencije bila da je međunarodna zajednica predana bezbednosti i stabilnosti u Iraku.

“Smatramo da bi takva konferencija bila veoma, veoma značajna. Bila bi vrlo slična konferenciji koja je svojevremeno sazvana u Londonu za Palestinu i na njoj bi iračka Vlada imala priliku da predstavi svoje prioritete široj međunarodnoj zajednici. Smatram da je došao momenat da Irak saopšti svetu kakvu budućnost planira za svoj narod.”

Benita Ferero-Valdner je naglasila da o konferenciji još nije doneta nikakva čvrsta odluka, ali ukoliko se odluči da se ona održi, biće pozvani svi irački susedi, kao i organizacije i zemlje van regiona koje aktivno podržavaju Irak. Analitičari smatraju da bi konferencija o pomoći Iraku naišla na snažnu podršku u Vašingtonu i da Evropska unija traži način da poboljša trans-atlanske veze posle rata u Iraku, kojem su se protivile mnoge njene članice.

XS
SM
MD
LG