Linkovi

Naučnici na Univerzitetu Južne Kalifornije pretvaraju tehnologiju video igara u sredstvo terapije


Na univerzitetskom Institutu za kreativne tehnologije, istraživači koriste video igricu koja vojnike uči o različitim taktikama i liderstvu, a sve je to način da se vojnici leče od postraumatskog stresnog poremećaja.

Ovakva situacija je deo posla ako ste američki vojnik na službi u Iraku. Više od 1500 njih je ubijeno u protekle dve godine, a na hiljade je ranjeno. Medjutim, najteže se leče povrede koje nisu fizičke prirode. Istraživači kažu da svaki šesti veteran rata u Iraku pokazuje znake postraumatskog stresnog poremećaja – a to su flešbekovi, anksioznost, strah od ponovnog uključivanja u društvo – koji su izazvani psihološkim opterećenjem vodjenja rata protiv nevidljivog neprijatelja. Sada je na Univerzitetu Južne Kalifornije smišljen novi tretman za takvo stanje.

Reč je o video igri. Istraživači su pozajmili tehnologiju istih video igrica koje koristi američka vojska u svom programu obuke, da bi stvorili novu metodu lečenja. Psihoterapija je zasnovana na video igri «Ratnik punog spektra». U igri se pacijenti suočavaju sa uslovima bitke sličnim onima koje su iskusili u Iraku, a budući da koristi tehnologiju virtuelne stvarnosti, uslovi su zapanjujuće realistični.

«Ako imamo pacijenta koji je preživeo teške trenutke u nekoj urbanoj oblasti, počinjemo se igrom na periferiji grada, a zatim ga postepeno približamo gradu… Onda počinjemo da dodajemo zvuke kao što su bitka negde u daljini, ili eksplozija bombi, ili zvuk brzih vozila u blizini. Na taj način možemo da modulišemo anksioznost tako da se osoba oseća pomalo anksiozno ali uči da to prevazidje i takodje uči da «obradjuje» emotivne uspomene koje su česte kod ovog poremećaja, ali su često potisnute.»

Prototipi su sada instalirani u jednoj vojnoj bazi za obuku marinaca i jednoj vojnoj bolnici. Istraživači kažu da je izazov u tome da se vojnici izlažu nadražajima koji ih vraćaju u traumatični dogadjaj, kao što su prisustvo tudjoj pogibiji.

«Traumatični dogadjaji koje ljudi često prijavljuju su ako su prisustvovali smrti prijatelja, sami pucali u nekoga, ranili nekog ili bili ranjeni, a možda čak i preživeli pucnjavu zahvaljujući zaštitnoj opremi».

Jedan način suočavanja sa tim traumam je po rečima stručnjaka postepeno izlaganje pacijenta nadražajima koji podsećaju na sam dogadjaj, ali unutar bezbednosti kliničkog okruženja. Kroz tretman se stvara emotivni odgovor kod pacijenta tako da on ili ona mogu da saradjuju sa terapeutom u jednom pozitivnom okruženju. Takodje postoje planovi da se tretman virtuelnom realnošću ispita i u samom Iraku, tako da vojnici na terenu i vojni psiholozi iznesu svoje mišljenje o programu. Dakle, iako većini izgleda kao čista zabava, Ratnik punog spektra se u vojsci vidi kao moguće rešenje za jedan od rastućih problema američkog društva – šta učiniti sa veteranima traumatizovanim zbog obavljanja svoje dužnosti u Iraku.

XS
SM
MD
LG