Linkovi

Evropska unija neće u dogledno vreme ukinuti zabranu na izvoz oružja u Kinu


U evropskoj zajednici ima neslaganja oko tog pitanja, a SAD su upozorile da bi ukidanje embarga omogućilo Pekingu da dođe u posed visoko-tehnološkog oružja, što bi dovelo do destabilizacije odnosa snaga u Aziji.Na sastanku ministara spoljnih poslova EU, održanom u Luksemburgu, komesar za odnose sa inostranstvom, Benita Ferero Valdner, ukazala je da još nije došlo vreme da se embargo ukine.

“U ovom trenutku, moram reći, da je teško zamislivo da će doći do ukidanja.” Iako je prošle godine zajednica ovlastila Luksemburg da može da ukine embargo, do isteka mandata te zemlje kao predsedavajućeg EU, to je bilo uslovljeno ispunjavanjem niza zahteva. Napredak u domenu ljudskih prava u Kini je, prema rečima Žana Aselborna luksemburškog ministra inostranih poslova, jedan od tih zahteva.

“Savet Evrope je takođe ukazao da očekuje da dođe do ošteg napretka u odnosima između EU i Kine, u svim oblastima. Ponavljam, u svim oblastima. Posebno je naglašena potreba ratifikacije Međunarodnog konvencije o građanskim i političkim pravima. Nema potrebe da vam govorim da se odluka o ukidanju embarga ne donosi u vakumu.” napomenuo je ministar Aselborn. Ovo pitanje je dovelo do podela u EU. Francuska je zastupala stav da embargo treba ukinuti, dok su druge zemlje, među kojima su Britanija, Holandija, Danska i Švedska tražile da embargo ostane na snazi do daljeg.

Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer saoptio je ove nedelje da bi Kina trebala da preduzme konkretne korake po pitanju ljudskih prava i Tajvana, pre nego što može da dođe do ukidanja embarga. Iako Francuska tvrdi da je embargo prevaziđen, drugi evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost nakon što je Kina, nedavno, usvojila zakon kojim se dozvoljava upotreba sile u slučaju da Tajvan proglasi nezavisnost. Neki od evropljana žele da izbegnu sukob sa Vašingtonom, koji se protivi ukidanju embarga, u trenutku kada dolazi do oporavka trans-atlanstkih veza koje su bile poremećene usled rata u Iraku. Komesar EU Benita Ferero Valdner.

“Mi smo za započinjanje strateškog dijaloga sa SAD po pitanju Azije, uključujući i Kinu, kao i o širim bezbednosnim pitanjima u tom regionu.”

Kina je istovremeno najveći trgovinski partner EU, a postaje i sve uticajnija ekonomska sila u svetskim razmerama.

XS
SM
MD
LG