Linkovi

Francuski predsednik pozvao gradjane da glasaju za ustav Evropske unije


Predsednik Širak i njegova umereno desničarska stranka suočeni su sa ogromnom zadatkom da pre referenduma o novom Evropskom ustavu, 29. maja, ubede Francuze u njegove prednosti. Niz anketa, uključujući jednu jučerašnju, pokazalo je da će više od polovine Francuza verovatno glasati protiv ustava, čime bi Francuska postala prva članica Evropske unije koja ga je odbacila.

Opuštenog ponašanja, obučen u tamno odelo sa sivom kockastom košuljom, Širak je pred odabranom publikom od oko 80 mladih ljudi, nadahnuto branio ustav. Ako Francuzi i drugi Evropljani žele da zaštite svoje demokratske vrednosti, ljudska prava i mir, na jednoj još većoj teritoriji, ako žele da svojoj deci ostave Evropu u miru, onda ta Evropa mora da bude snažna, rekao je Širak. Druge zemlje, nastavio je on, kao što su Kina, Indija i Sjedinjene Države, pokušavaće da promovišu sopstvene interese, pa Evropa mora da bude ujedinjena kako bi se suočila sa njima.

Upitan da preciznije iznese prednosti tešnje integrisane Evropske unije, Širak ih je nabrojao jedan po jedan:

Francuski predsednik je rekao da se glasanjem za novi ustav stavljaju na kocku neke osnovne vrednosti. Evropsko jedinstvo tiče se pitanja kao što su monetarna unija, borba protiv ilegalnog useljavanja, jednakost izmedju žena i muškaraca, pa čak i nastojanje Francuske da zaštiti svoje kulturno nasledje. Medjutim, bilo je jasno da je Širakova publika skeptična:

Jedna 23-godišnja žena, koja se predstavila kao Žuli, upitala je kakve garancije za zapošljavanje mladih nudi novi ustav. Nezaposlenost medju mladim odraslim Francuzima je oko 20 odsto, dvostruko više u odnosu na ukupno stanovništvo. Drugi su izrazili strahovanje da bi novi ustav potkopao francuski sistem socijalne zaštite, što je francuski predsednik takodje nastojao da odbaci.

Većina francuskih političkih stranaka brani Evropski ustav. Čak je i socijalistički premijer Lionel Žospen ustao ove nedelje u njegovu odbranu. Ali to nije zaustavilo porast protivljenja u javnosti. Ako Francuzi kažu ne, rekao je predsednik Širak, o ustavu se verovano neće skoro ponovo raspravljati. Ali on je rekao da neće podneti ostavku ako ustav bude odbačen, dodajući da njegov položaj i referendum nisu u neposrednoj vezi.

XS
SM
MD
LG