Linkovi

U američke bioskope stiže novo ostvarenje kultnog reditelja Roberta Rodrigeza "SIN CITY"


"SIN CITY" ili ”Grad Greha“ govori o stanovnicima grada u kome opasnost vreba iza svakog ćoška i u kome se nikome ne može verovati, a pogotovo ne ženama. Film je zapravo ekranizacija veoma poznatog stripa Frenka Milera, koji posle nekih ne tako dobrih iskustava u Holivudu dugo nije hteo da proda prava na svoje delo. Međutim, Miler je pristao na saradnju posle uspešnog ubeđivanja Roberta Rodrigeza, koji je zapravo samoinicijativno ekranizovao jednu priču iz stipa.

“Naprosto priča je fantastična i oduvek sam želeo da radim film noar. Sviđa mi se ta sirovost u filmu, naboj i prizemljenost karaktera, kao i čijenica da upoznajete neke likove koje ne biste nikada upoznali u životu. Film toliko obuzima da ga na kraju sanjate. Film noar je oduvekj bio privlačan upravo zato što dočarava tu tamnu stranu ljudske ličnosti, ljudi to vole.”

U ”Gradu greha“ prepliću se tri priče iz stripa Frenka Milera, a likovi kao da upadaju jedni drugima u živote. U centru pažnje je Hartigan, iskusni, ali zamoreni policijski detektiv, koga tumači Brus Vilis. Iako se zove strip, delo Frenka Milera uopšte nije strip u klasičnom smislu reči. Radi se o pričama u slikama, ali pričama koje su napravljene kao čisti film noar. Radi se o tome da je Hartigan častan čovek koji pokušava da takav i ostane u gradu u kome to niko nije. Jedan od takvih je Džeki Boj, pali detektiv koga tumači Benisio Del Toro. Film je u potpunosti snimljen digitalnim kamerama u hroma kiju, tačnije na zelenoj podlozi, a kasnije su u digitalno pravljeni scenografija i efekti. Benisio Del Toro kaže da je sminanje bilo izuzetno iskustvo.

“Podsetilo me na pozorište. Ja sam se obrazovao i prva glumačka iskustva sam stekao u pozorištu, tako da me je pretvaranje da sam na Osmoj aveniji i da automobili proleću zaista podsetilo na pozotište. Bilo je baš zabavno.

”Visuelnom doživljaju u ”Gradu greha“ posebno doprinose žene sa oblinama kakve se do sada nisu tako često mogle videti na velikom ekranu. Jedna od njih je Džesika Alba, a druga je Rosario Doson, koja tumači samostalnu i surovu Gejl.

“Sve žene koje žive u starom delu grada, same vode računa o sebi, same postavljaju pravila i granice. To što su slobodnije obučene, ne stavlja ih u podređeni položaj.”

Robert Rodrigez, tvrdi da film ”Grad greha definitivno nije za decu i da roditelji treba da pripaze da li će decu pustiti u bioskop. Jednu od scena u filmu režirao je, za 1 dolar, Kventin Tarantino, koji je na taj način vratio kolegi Rodrigezu uslugu koju mu je ovaj učinio za film KILL BILL za isti honorar. U filmu se pojavljuju pored Brusa Vilisa, Benisia Del Tora i Rosario Doson pojavljuju i Klajv Oven, Miki Rurk, Britni Marfi. Elajdža Vud i Džođ Hartnet. ”Grad greha“ stiže u bioskope širom Amerike 1, a Evrope krajem aprila.

XS
SM
MD
LG