Linkovi

Džejms Vulfenson nadgleda povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze


SAD i američki partneri u bliskoistočnom diplomatskom kvartetu - Rusija, Evropska Unija i UN, imenovali su odlazećeg direktora Svetske banke, Džejmsa Vulfensona, za specijalnog izaslanika koji će nadgledati povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze.

Vulfenson će se usredsrediti na nevojne aspekte povlačenja, uključujući i sudbinu napuštenih jevrejskih naselja. Džejms Vulfenson svakako uživa veliki medjunarodni ugled pošto je na položaju direktora Svetske banke proveo 10 godina. Njegovo imenovanje za specijalnoig izaslanika odraz je važnosti koju članice Bliskoistočnog kvarteta pridaju povlačenju Izraela iz Pojasa Gaze.

Vest o imenovanju Vulfensona objavila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs posle telefonskih konsultacija sa generalnim sekretarom UN, Kofijem Ananom, visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, Havijerom Solanom i ruskim ministrom inostranih poslova, Sergejom Lavrovom. Sekretar Rajs je rekla da će se Vulfenson na svom novom položaju usredsrediti na dva pitanja – izraelsko-palestinsku koordinaciju nevojnih aspekata povlačenja, uključujući sudbinu napuštenih jevrejskih naselja i oživljavanje palestinske ekonomije. Ona je dodala da je kvartet predan stvari mira, ali da njegovo ostvarenje pre svega zavisi od Izraela i Palestinaca.

«Odgovornost za mir u krajnjoj liniji imaju te dve strane, a gospodin Vulfenson će im samo pomoći da zajednički postignu ono što žele da postignu. Njegov zadatak je da blisko saradjuje sa izraelskim i palestinskim funkcionerima u cilju podsticanja saradnje i obezbedjivanja neometane tranzicije u Gazi i nekim područjima severnog dela Zapadne obale.»

Džejms Vulfenson, američki državljanin australijskog porekla, trebalo bi da napusti položaj direktora Svetske banke 31. maja, gde će ga zameniti Pol Vulfovic. Medjutim, Kondoliza Rajs je rekla da je, u svetlu hitnosti nove misije Džejmsa Vulfensona, upravni odbor Svetske banke pristao da on odmah započne sa svojim pripremama. Vulfenson je, sa svoje strane rekao da je njegov zadatak veoma zahtevan, ali da je počašćen poverenjem koje su mu ukazale članice kvarteta i predsednik Buš.

«Mislim da danas ne postoji važnija misija nego što je saradnja sa Izraelom i Palestincima kako bi se osiguralo ravnopravno, pravično i bezbedno rešenje za probleme sa kojima su dve strane suočene. Zaista je privilegija raditi u ime Kvarteta u tom regionu koji dobro poznajem pošto sam tamo često boravio proteklih deset godina.»

Izraelsko povlačenje iz Pojasa Gaze i četiri udaljena naselja na Zapadnoj obali počelo je kao jednostrana inicijativa izraelskog premijera Ariel Šarona, ali je administracija predesednika Buša stavila do znanja da taj korak može da posluži kao činilac oživljavanja mape za mir koju su članice kvarteta ponudile kao način za rešenje bliskoistočnog sukoba zasnovan na principu koegzistencije dve države.

XS
SM
MD
LG