Linkovi

Ramsfeld izrazio američku podršku odbrambenim potrebama Pakistana


Pakistanski zvaničnici opisuju susret izmedju ministra odbrane Donalda Ramsfelda i pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa kao veoma srdačan. Sadržaj sastanka preneo je portparol pakistanskog ministarstva inostranih poslova, Džalil Abas Džilani.

«Sekretar Ramsfeld izjavio je da ceni ulogu Pakistana u promovisanju regionalnog mira i izuzetno značajnu ulogu u globalnom ratu protiv terorizma».

Medjutim, novinari nisu saznali mnogo detalja o susretu Ramsfelda i Mušarafa a američki zvaničnici nisu želeli da komentarišu taj sastanak. U zvaničnom saopštenju Pakistana navodi se da je Ramsfeld izjavio da će Vašington pojačati svoju podršku da bi pomogao Pakistanu u ostvarivanju «legitimnih» odbrambenih potreba. U saopštenju se kaže da je predsednik Mušaraf pozdravio nedavnu odluku Vašingtona da dozvoli prodaju aviona tipa «F16» Pakistanu, rekavši da će to ojačati nacionalnu odbranu. To je prvi put da je Vašington pristao da proda avione Pakistanu od kada je Islamabad testirao nuklearnu bombu 1998. godine. Pakistan je inače veliki saveznik SAD u borbi protiv terorizma a zauzvrat dobija ekonomsku i vojnu pomoć.

Donald Ramsfeld završava posetu Južnoj Aziji koju je započeo u utorak dolaskom u Irak. U sredu se sastao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaiem sa kojim je razgovarao o pitanjima regionalne bezbednosti uključujući i dugoročni vojni odnos izmedju SAD i Avganistana. Sekretar za odbranu je posle Pakistana otputovao za Kirgistan, ključnu bazu operacija američke vojske, gde je dobio uveravanja nove vlade da američke snage mogu da nastave da koriste svoje objekte i kapacitete u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG