Linkovi

EU bi trebalo da pomogne Srbiji i Crnoj Gori u traženju najbolje opcije


Za državnu zajednicu će naredne dvije godine biti kritične, uvjereni su evropski parlamentarci, koji u danas usvojenoj rezoluciji poručuju da će rješenje kojim će biti svi zadovoljni ne samo zaključiti otvorena pitanja izmedju Srbije i Crne Gore, već će biti i ključni faktor stabilnosti za cijeli region.

Poruka parlamentaraca je da EU u svakom slučaju treba da pomogne Srbiji i Crnoj Gori u traženju najbolje opcije- u isto vrijeme, mora zadržati neutralan stav o pitanju kojoj se od opcija treba prikloniti... Naglašava se da još uvijek nije postignut traženi nivo saradnje sa Hagom, te traži da vlasti nastave sa policijskim i vojnim reformama, posebno se fokusirajući na tajnu policiju.

Nakon što je usvojena Studija izvodljivosti, poslanici pozivaju da pregovori sa Beogradom i Podgoricom započnu što je prije moguće, kako se ne bi gubilo vrijeme u progresu prema evropskim institucijama. Evropski Parlament prepoznaje činjenicu da će buduća odluka o statusu Kosova imati političke posljedice po Srbiju- zato poziva Beograd, ali i Prištinu da kooperativnim dijalogom nadju "konstruktivno rješenje" kosovske budućnosti. Konstatuje se da, pet godina nakon konflikta, ostaje neriješena sudbina gotovo 3500 kosovskih Albanaca, te traži od srpskih vlasti puna saradnja na rješavanju tog pitanja. Slično se poručuje i Prištini, kada je u pitanju oko 500 kosovskih Srba koji se još uvijek vode kao "nestali".

Od kosovskih vlasti se traži da poštuju prava srpske zajednice, da omoguće povratak srpskih izbjeglica, te da se snažnije angažuju u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja droge. Uz sve načelne stavove o ubrzavanju integracijskog procesa, Parlament konkretno poziva Savjet i Evropsku komisiju, da sa cijelim balkanskim regionom sačine zajedničku strategiju kontrole granica, što bi trebalo uključiti i mišljenje o posljedicama mogućeg ublažavanja viznog režima prema Balkanu. Taj bi posao trebao biti gotov do kraja ove godine, kada bi se konačno razjasnilo da li je region spreman za korake prema bezviznom režimu sa zemljama Unije.

XS
SM
MD
LG