Linkovi

Joška Fišer optimističan ali naglašava potrebu pune saradnje sa Hagom


Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer danas je posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Berlinu istakao značaj jučerašnje odluke nazivajući je prekretnicom za zemlju, ali je istovremno naglasio da će se od Srbije i ubuduće zahtevati puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Na pitanje da li će Savet ministara EU krajem aprila, prilikom donošenja odluke o studiji izvodljivosti, prema SCG pokazati istu doslednost kao i prema Hrvatskoj prošlog meseca, Fišer je odgovorio potvrdno. "Naše držanje će biti dosledno i ono nije usmereno ni protiv koga. I predsednik je istakao važnost prevazilaženja mržnje u regionu. Pretpostavka za to je uspostavljanje vladavina prava, bez obzira na ličnosti i nacije. Očito je da Haški tribunal nije uperen ni protiv jedne nacije, već da pravo primenjuje na one koji su osumnjičeni za teške zločine, bez obzira iz koje su nacije", rekao je Fišer.

Spremnost Srbije na dalju saradnju sa Medjunarodnim sudom za ratne zločine je u razgovoru sa Fišerom istakao i predsednik Srbije navodeći da "Beograd pitanje saradnje sa Tribunalom mora u potpunosti da reši i stavi ga ad akta". Tadić je Fišeru, kako je preneo novinarima, obrazložio i da "Srbije na Kosovu ne želi povratak na stanje pre 1999. jer ne želi etničke sukobe i destabilizaciju Kosova i čitavog regiona".

Predsednik Srbije je naveo i da je "status quo koji postoji od 1999. do 2005. takodje za Srbiju neprihvatljiv, jer to rešenje proizvodi napetosti, etničkog čišćenje poput onog koje su doživeli Srbi prošle godine, a i da se tako poskupljuje boravak medjunarodnih institucija na Kosovu što pritiska budžete zapadnih drzzava". "Mora se voditi računa o svim stranama na Kosovu i Metohiji. Nama je potrebna regionalna stabilnost i zato nam je potrebno rešenje koje će biti manje od nezavisnosti i više od autonomije. Nezavisnost je za nas neprihvatljiva jer ne mislimo samo na Srbiju već na čitav region", rekao je Tadić. Istovremeno je zahvalio nemačkoj vladi zbog "principijelnih stavova" o Kosovu i drugim za Srbiju gorućim pitanjima. Ministar Fišer je nazivajući SCG "značajanim partnerom Nemačke" rekao da će njegova vlada "učiniti sve da bi joj pomogla na putu ulaska u Evropsku uniju".

XS
SM
MD
LG