Linkovi

Igrice sa senzornim informacijama usmerenim direktno u mozak


Kada vam neko u bliskoj budućnosti bude rekao: “te tvoje video igrice udaraju mi direktno u mozak,“ to možda neće biti samo hiperbola - već stvarnost.

Prozivodjač popularnog uredjaja za džepne video igrice Plejstejšen (PlayStation), japanska firma Soni, dobila je registraciju za dva patenta za slanje senzornih informacija direktno u mozak.

To znači da bi igrice jednoga dana mogle da izazivaju nadražaje i drugih čula, osim vida i sluha, kao što je čulo mirisa, ukusa ili dodira. Patent se odnosi na metod usmeravanja ultrazvučnih signala ka specifičnim oblastima mozga radi izazivanja odredjenih osećaja. Kako piše u patentu, pulsirajući ultrazvučni signali utiču na neurone u kori mozga tako da, na primer neka slepa osoba, može da vidi slike, a gluva osoba da čuje zvuke.

Ovakvi eksperimenti nisu nepoznati. Nekoliko laboratorija u svetu eksperimentiše sa raznim uredjajima uz pomoć kojih bi ljudi sa oštećenim čulima mogli ponovo da ih koriste. Poznato je na primer da brze promene magnetnog polja u blizini mozga mogu da izazovu odredjene osećaje. Ali te promene nisu do sada mogle da se usmeravaju na specifične ćelije mozga.

Medjutim, Soni je saopštio da je patent registrovan samo kao ideja i da nije zasnovan ne nekim eksperimentima, ali da nema sumnje da bi nova otkrića jednoga dana mogla da nas usmere u tom pravcu.

XS
SM
MD
LG