Linkovi

EU izložena sve većem pritisku SAD da ne ukine embargo na isporuku oružja Kini


EU izložena sve većem pritisku SAD da ne ukine embargo na isporuku oružja Kini Očekuje se da evropski parlament iduće nedelje usvoji rezoluciju da se zadrži zabrana na isporuku oružja. Izveštaj dopisnika Glasa Amerike iz Luksemburga, Daglasa Bakšiana.

Zamenik državnog sekretara Robert Zolik izdao je ove nedelje snažno upozorenje o opasnosti od ukidanja embarga tokom sastanaka u sedištu Evropske unije u Briselu. On je kasnije rekao novinarima da ne bi bila dobra vest, niti bi bilo dobro za transatlanske odnose, da od evropskog oružja ikada poginu Amerikanci u nekom sukobu. On je takodje upozorio da neki članovi američkog kongresa već zahtevaju ogrnaičenja na uvoz oružja iz inostranstva i zajedničke odbrambene projekte. On je naglasio da Vašington ne želi da se Kina domogne visoko tehnološkog oružja.

“Predsednik, državni sekretar, ja i članovi Kongresa žele da objasne naše gledište, i da ukažu na neke opasnosti u vezi embargom po bezbednost pacifičkog regiona, pitanja ljudskih prava i kako bi se to odrazilo na transatlansku odbrambenu saradnju. Mi uočavamo da će to biti odluka koju će Evropljani morati da donesu.”

Vašington je izrazio zabrinutost da bi ukidanje embarga moglo da izazove trku u naoružanju u Aziji i da ugrozi Tajvan. Prošlog meseca kineski parlament usvojio je novi zakon, kojim se odobrava upotreba sile da bi se odvratila nastojanja na uspostavljanju nezavisnosti Tajvana, koji Peking smatra odmetnutom pokrajinom. Kontroverza u vezi sa embargom na isporuku oružja postaje sve intenzivnija i to pitanje će biti razmatrano u evropskom parlamentu krajem iduće nedelje. Predsednik odbora za inostrane poslove Evropskog parlamenta, Elmar Brok, izjavio je da će parlament usvojiti rezoluciju tražeći da embargo ostane na snazi.

“Moramo biti veoma striktni u vezi sa tim pitanjem...pošto smatramo da su pitanje zaštite ljudskih prava, zakon protiv secesije Tajvana, i transaltanski odnosi tako važna da ne bi trebalo da donesemo pogrešnu odluku.”

Britanski funkcioneri su izrazili nespremnost da brzo ukinu embargo na isporuku oružja zbog sporog progresa Kine u oblasti zaštite ljudskih prava i novog zakona o Tajvanu. Neke evropske zemlje takodje ne žele da ugroze trend nedavnog unapredjenja odnosa sa Vašinigtonom. Francuska i Nemačka, dve najveće sile na evropskom kontinentu, glavni su zagovornici ukidanja zabrane na isporuku oružja. Te dve zemlje žele da povećaju poslovne i trgovinske aktivnosti sa Pekingom i smatraju tu meru gestom dobre volje, koji bi im pomogao da se probiju na kinesko tržište radi prodaje skupih artikala, kao što su avioni. Pariz i Berlin navode da će oštra kontrola ostati na snazi u vezi sa prodajom visoko-tehnološkog oružja. U medjuvremenu, kineski ministar inostranih poslova Li Žaošing, koji je prošlog meseca bio u obilasku evropskih zemalja, izjavio je da ukidanje embarga na isporuku oružja Kini ne bi predstavljalo opasnost za bilo koga.

“Verujemo da je ukidanje embarga u interesu naroda, zemalja obe strane i nije upereno protiv bilo koje treće strane, ili bilo koga drugog.”

Evropska unija je uvela embargo Kini 1989, nakon nasilnog gušenja prodemokratskih demonstracija na trgu Tiananmen. Peking smatra da je embargo nepravičan i zastareo. U vezi sa novim zakonom protiv secesije, Kina insistira da želi da pronadje miroljubivo rešenje o pitanju Tajvana.

XS
SM
MD
LG