Linkovi

Američki Državni sekretarijat izdao izveštaj o stanju ljudskih prava i demokratije u svetu


Američki Državni sekretarijat izdao izveštaj o stanju ljudskih prava i demokratije u svetu uvodnik . U tom dokumentu se detaljno navode podaci o američkoj podršci pojedincima i organizacijama koje se zalažu za unapređenje zaštite ljudskih prava u preko 90 zemalja sveta. Po rečima državnog sekretara Kondolize Rajs, taj izveštaj ukazuje na svakodnevno angažovanje Sjedinjenih Država na izgradnji demokratskih sistema i veće poštovanje ljudskih prava u svetu:

“Došli smo do jednostavnog zaključka: opstanak slobode u našoj zemlji zavisi od jačanja slobode u drugim zemljama. Sloboda, demokratija i ljudska prava nisu isključivo američka načela niti isključivo Zapadne vrednosti. Te ideale dele svi ljudi. One predstavljaju nekompromisni zahtev ljudskog dostojanstva,” rekla je državni sekretar.

Protekla godina bila je naklonjena demokratiji, ljudskim pravima i slobodi, dodala je Kondoliza Rajs:

“Izbori u Avganistanu, na palestinskim teritorijama i u Iraku i razvoj događaja u zemljama poput Gruzije, Ukrajine i Libanu omogućili su prve demokratske korake građanima koji su previše dugo živeli pod tiranijom i represijom. Ti dramatični događaji pokazuju da društvo slobodnih građana mora da bude zasnovano na predanosti poštovanju ljudskog dostojanstva svakog pojedincam,” rekla je Kondoliza Rajs.

Sjedinjene Države će jasno predočiti, kaže državni sekretar, da uspešni odnosi sa Amerikom zavise od načina na koji se vlade odnose prema sopstvenom narodu. Amerika veruje u ljudsko dostojanstvo, a zaštita ljudskih prava je glavna odrednica njene politike.

XS
SM
MD
LG