Linkovi

U Vatikanu sahranjen papa Jovan Pavle Drugi


Na Trgu svetog Petra sedelo je 15 kraljeva, kraljica, prinčeva, 44 predsednika, 25 premijera i oko 120 drugih političkih i verskih zvaničnika.

Među više od 200 delegacija zvaničnika iz celog sveta bili su i predstavnici Srbije i Crne Gore, odnosno predsednik SCG Svetozar Marović, šef diplomatije Vuk Drašković, predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović i ambasador Branko Lukovac.

Dok je hiljade ljudi aplaudiralo, a jedno zvono zvonilo, kovčeg sa telom pokojnog pape unet je u crkvu svetog Petra, gde je u prisustvu kardinala, verskih velikodostojnika i svetskih lidera položeno u kriptu. Prethodno je u prisustvu samo najviših sveštenika Vatikana kovčeg sa telom pape stavljen u drugi kovčeg od cinka i oba su potom stavljena u kovčeg od hrastovog drveta na kojem piše ime pape pored njegovog grba i krsta.

Tročasovnu misu služio je kardinal Jozef Racinger, jedan od kandidata za novog papu, uz sasluženje kardinala i patrijarha istočnih crkava. U propovedi, često prekidanoj aplauzima, Racinger je rekao da će papa Jovan Pavle Drugi ostati zapamćen po svojoj vitalnosti, intelektu i ljubavi prema sportu i mladima. Jednostavni drveni kovčeg sa krstom i slovom "M", za Mariju, postavljen je na tlo ispred oltara. Na kovčeg su stavljena jevanđelja. Misa je počela pevanjem i čitanjem molitve za papu i čitanjem jevanđelja. Kovčegu su potom prvo prišli kardinali, a posle njih i biskupi, a kasnije i sveštenici pravoslavnih crkava su se pomolili ispred kovčega pape Jovana Pavla II.

XS
SM
MD
LG