Linkovi

Predsednik Buš se sastao sa italijanskim liderima


Predsednik Buš je posetio italijanskog predsednika Karola Ćampija u rimskoj palati Kvirinale, gde su mu se pridružili državni sekretar Kondoliza Rajs i bivši američki predsednici Džordž Herbert Buš i Bil Klinton. Njih četvorica, skupa sa prvom damom Lorom Buš, čine zvaničnu američku delegaciju na sahrani pape Jovana Pavla II.

Predstavnik Bele kuće Skot MekLelan je rekao da je sastanak sa italijanskim predsednikom pokrio čitav niz tema, uključujući pitanje mira na Bliskom istoku, Irak i Avganistan. Medjutim, nije bilo reči o prošlomesečnom ubistvu italijanskog obaveštajnog funkcionera koji je nastradao u vatri američkih vojnika u Iraku, nakon puštanja italijanske novinarke Djuliane Sgrena iz talaštva iračkih pobunjenika. Američki funkcioneri navode da je ubistvo bilo nesrećni slučaj i da automobil, koji je prevozio Italijane, nije usporio na američkom kontrolnom punktu, dok oslobodjena novinarka kaže da je automobil usporio pre no što su vojnici otvorili vatru. Gospodin MekLelan je rekao novinarima u Rimu da je administracija predsednika Buša izrazila žaljenje zbog tog incidenta, o kojem zajedničku istragu vode italijanske i američke vlasti. Predstavnik je rekao da će više moći da se kaže kad istraga bude završena.

Okolnosti pod kojima je nastradao italijanski agent Nikola Kalipari izazvale su pritisak javnosti na premijera Silvia Berluskonija da povuče tri hiljade italijanskih vojnika iz Iraka. Nekoliko dana nakon incidenta premijer je najavio da će u septembru početi povlačenje italijanskih vojnika, da bi -- nakon razgovora sa predsednikom Bušom i britanskim premijerom Tonijem Blerom --pojasnio da će do povlačenja doći tek nakon konsultacija sa saveznicima i nakon što iračke bezbednosne snage budu sposobne da preuzmu veće odgovornosti. Premijer Berluskoni je jedan od najvećih saveznika predsednika Buša u Evropi kad je u pitanju rat u Iraku. Premijer Berluskoni je večeras domaćin večere u čast predsednika Buša, posle prijema u rezidenciji američkog ambasadora za američke kardinale, nadbiskupe i biskupe koji su u Rimu radi Papine sahrane. Nakon sutrašnje sahrane, predsednik Buš putuje u Teksas gde će na svom ranču provesti vikend pre sastanka u ponedeljak sa izraelskim premijerom Arielom Šaronom.

XS
SM
MD
LG