Linkovi

Buš o službama bezbjednosti


Sistem američkih obavještajnih službi mora da se mijenja kako bi adekvatno odgovorio na izazove 21. vijeka

Predsjednik je to rekao poslije sastanka sa članovima komisije koja je istražilva propuste u obavještajnim službama u vezi sa podacima o iračkom orujžju za masovno uništenje, koje je predsjednik naveo kao jedan od razloga za intervenciju u Iraku, a koje nikada nije pronađeno.

Komisija je, između ostalog ocijenila da američke obavještjne službe znaju vrlo malo o prijetnjama koje predstavljaju neke od najopasnijih država u svijetu – i da su u tom kontekstu imale potpuno pogrešne procjene postojanja iračkog zabranjenog arsenala.

Predsjednik Buš se jutros sastao sa članovima komisije koja je u svom izvještaju – oštro kritikovala rad obavještajnih agencija, navodeći kako su sve predratne procjene postojanja iračkog oružja za masovno uništenje bile apsolutno pogrešne. To je u izvještanju ocijenjeno i kao ključni obavještajni neupjeh.

Izvještaj zaključke kojima se pravdao rat protiv Iraka – karakteriše kao jednostavno pogrešne. Ne samo da je Amerika bila nesposobna da obezbjedi pouzdane informacije, već je reagovala na osnovu pretpostavki, a ne činjenica, navodi se u izvještaju komsije u kome je ipak ostavljen prostor da se politička odgovornost administarcije ne dovodi u pitanje. Komisija kaže da nema dokaza da je neko isfabrikovao podatke o iračkom arsenalu. Predsjednik Buš je već pokrenuo proces strukturnih reformi obavještajnog sistema, ali komisija traži još promjena uključujući i promjenu osoblja koje priprema dnevne obavještajne brifinge za predsjednika. Komisija kaže da to ne bi trebalo da bude novi nacionalni direktor obavještajnih službi.

Predratni planovi, navodi se u izvkještaju Komisije, takođe su ignorisali mogućnost pobune nakon američke okupacije Iraka.

"Sistem američkih obavještajnih službi mora da se mijenja kako bi adekvatno odgovorio na izazove 21. vijeka”, rekao je američki predsjednik nakon što je sa članovima Kosmisije u Bijeloj Kući razmotrio neke od njihovih preporuka. Predsjednik je rekao kako je Komisija administraciji dala vrlo korisne i značajne ideje vodilje u kontekstu promjena obavještajnih kapaciteta.

XS
SM
MD
LG