Linkovi

U Iraku uhapšen polubrat i savetnik bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, Sabauji Ibrahim al-Hasan


Detalji hvatanja Sabavija Ibrahima al-Hasana nisu saopšteni. Međutim, prema nekim izveštajima, u njegovo hapšenje je umešana Sirija. Agencija “Asošijeted pres” prenosi da je Damask rano jutros, kao gest dobre volje, predao bivšeg šefa iračke službe bezbednosti. Sabavi Ibrahim al-Hasan je bio 36. na američkom spisku najtraženijih ljudi u Iraku i za njim je raspisana poternica u vrednosti od milion dolara. Na severu Iraka, u Mosulu, u bombaškom napadu na policijsku stanicu, poginulo je pet Iračana. Američka vojska je saopštila da su u jučerašnjim napadima jugoistočno od Bagdada, dva američka vojnika poginula, a dva ranjena.

Libanska vlada je zabranila održavanje demonstracija - uoči opozicionog mitinga zakazanog povodom nedavnog ubistva bivšeg premijera Rafika Haririja. Opozicioni lideri su saopštili da se neće osvrtati na zabranu i da će sutra održati mirne demonstracije. Opozicija je pozvala na proteste i jednodnevni štrajk, koji treba da se održe istovremeno sa specijalnom sednicom Parlamenta na kojoj će se razmatrati glasanje o poverenju vladi u Bejrutu. Libanska opozicija okrivljuje vladu i njenog zaštitnika Siriju za eksploziju automobila bombe u kojoj je pre dve nedelje osim Haririja poginulo još 14 ljudi. I Damask i Bejrut odbacuju bilo kakvu vezu sa atentatom. U međuvremenu, u Bejrut je doputovao američki izaslanik Dejvid Saterfild, da bi izvršio pritisak u vezi sa zahtevom Sjedinjenih Država da Sirija povuče svih 14 hiljada vojnika koliko se pretpostavlja da ima u Libanu.

Danas je stupio na snagu međunarodni sporazum protiv pušenja, kojim se države-potpisnice pozivaju da uvedu strožija ograničenja pušenja i povećaju porezu na duvanske proizvode. Svetska zdravstvena organizacija, koja predvodi kampanju za širu primenu prvog međunarodnog sporazuma o javnom zdravlju, saopštila je da je dokument ratifikovalo 57 država, među kojima je i većina industrijalizovanih, sem Sjedinjenih Država. Sporazum je potpisalo još 110 država, uključujući i Sjedinjene Države, ali ga njihovi parlamenti još nisu zvanično ratifikovali.

XS
SM
MD
LG