Linkovi

Iran i Rusija potpisali sporazum o nabavci nukleranog goriva za prvi iranski nuklearni reaktor u Bušeru


Prema tom sporazumu, Iran bi mogao da počne nabavku goriva iz Rusije za aktiviranje reaktora, a Rusija bi trebalo da obezbedi da iskorišćeno gorivo bude vraćeno u Rusiju na dalju preradu. Sjedinjene Države su protiv tog sporazuma.

Sporazum, koji je potpisan u nuklearnom kompleksu u Bušeru, omogućiće Iranu da iduće godine pusti u pogon svoju prvu nuklearnu centralu. Rusija će prema sporazumu vršiti isporuke potrebnog uranijuma, dok se Teheran obavezuje da potrošeno nuklearno gorivo vrati Rusiji. Vašington se energično protivi tom sporazumu, optužujući Iran da u stvari tajno nastoji da razvije program za proizvodnju nuklearnog oružja. Međutim, ruski zvaničnici izražavaju nadu da postoji manje razloga za američku zabrinutost, pošto se Iran obavezao da vraća potrošeno gorivo od kojeg bi moglo da se proizvodi zabranjeno oružje. Prema oceni analitičara, među kojima je profesora Mahmud Said Abdel Moemen sa kairskog Univerziteta “Ein šams”, pomenuti sporazum bi mogao da ima dalekosežne unutrašnje političke posledice u Iranu.

Profesor Moemen ukazuje da će ove godine biti održani predsednički izbori u Iranu. Po njegovim rečima, funadamentalisti žele da osvoje taj važan položaj da bi ostvarili potpunu političku kontrolu u zemlji. Konzervativci će, po svemu sudeći - smatra egipatski politikolog - podržati kandidaturu Hasana Rohanija, glavnog iranskog nuklearnog pregovarača. U međuvremenu, Sjedinjene Države i Evropska unija su više zabrinuti zbog iranskih nastojanja da proizvede sopstveni obogaćeni uranijum. Francuska, Nemačka i Britanija, pokušavaju da dobiju od Irana obećanje da će odustati od takvih aktivnosti. Iran je suspendovao obogaćivanje uranijuma dok traju razgovori sa “evropskom trojkom”, ali je odbio potpuno obustavljanje programa za koji tvrdi da je isključivo u mirnodopske svrhe. Iran je inicirao svoj nuklearni program pre Islamske revolucije 1979., najavljujući izgradnju nekoliko nuklearnih energetskih centrala.

XS
SM
MD
LG