Linkovi

Predsednik Buš branio vladin program za prisluškivanje telefonskih razgovora


Predsednik Buš ulazi u 2006. godinu okružen kontroverzom izazvanom njegovom odlukom da dozvoli Agenciji za nacionalnu bezbednost da prisluškuje telefonske razgovore i čita elektronsku poštu ljudi u Sjedinjenim Državama. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Bele kuće Pola Volfson, Buš tvrdi da je taj program neophodno orudje u borbi protiv terorizma.

Pomenuti program odnosi se samo na one razgovore ili i-mejl poruke izmedju nekoga u Sjedinjenim Državama i neke osobe u inostranstvu za koju se veruje da je povezana sa Al-kaidom. Predsednikovim naredjenjem praktično je zaobidjena potreba da se za to pribavi sudski nalog. Vest o tome prvi je u decembru objavio Njujork tajms i od tog trenutka predsednik ulaže znatne napore u energičnu odbranu tog programa, pa je čak rekao da su oni koji su otkrili javnosti njegovo postojanje naneli štetu nacionalnoj bezbednosti zemlje. Tokom susreta sa izveštačima, posle jučerašnje posete ranjenim vojnicima, Buš je ponovo govorio o tome:

”Mi smo u ratu. Kao vrhovni komandant moram da koristim sredstva koja su mi na raspolaganju, u okviru zakona, da štitim američki narod i to je ono što činimo,“ rekao je predsednik Buš.

Medjutim, neki kritičari iznose mišljenje da je administracija možda prekoračila zakonska ovlašćenja. Oni se pri tom pozivaju na ustavnu zaštitu gradjana od bezrazložnih pretresa i hapšenja, i ističu da je u hitnim slučajevima moguće i retroaktivno dobiti sudski nalog.

Tokom kratkog odgovaranja na pitanja novinara, u vojnoj bolnici u San Antoniju, u Teksasu, predsednik Buš je upitan o novim izveštajima da je jedan visoki funkcioner Sekretarijata za pravosudje izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi sa pomenutim programom još pre nego što je objavljeno njegovo postojanje. Buš je uzvratio da je to važan program, ograničen po obimu i pod neprestanom revizijom:

”U okviru programa Agencije za nacionalnu bezbednost prisluškuje se mali broj razgovora sa ljudima van zemlje za koje se zna da su povezani sa Al-kaidom. Drugim rečima, neprijatelj poziva nekoga i mi moramo da znamo koga zove i zašto,“ rekao je američki predsednik.

Senat je već planirao pretrese na ovu temu. Najviše rangirani demokrata u senatskom Odboru za pravosudje, Čarls Šumer, iz države Njujork, izrazio je želju da na njima svedoče najviši funkcioneri administracije i dodao kako se nada da će Bela kuća saradjivati u istrazi. On je to izjavio juče, u jednoj političkoj kontakt-emisiji televizijske mreže Foks:

”Nadam se da se Bela kuća neće skrivati iza privilegija izvršne grane vlasti i odbijati da o tome razgovara,“ rekao je senator Šumer. ”To bi bio pogrešan stav. Diskusija, možda i izmena zakona... sve su to legitimne stvari. Ali jednostrano menjanje zakona zato što potpredsednik ili predsednik tako misle - to je pogrešno i to nije američki način.“

Senator Šumer je primetio da je ravnoteža izmedju bezbednosti i gradjanskih sloboda osetljiva i dodao da je predsednik, ako misli da postojeći zakon u prisluškivanjima nije dobar, trebalo da zajedno sa Kongresom nadje neko rešenje.

XS
SM
MD
LG