Linkovi

Petorica bivših Talibana više ne podležu sankcijama UN


Ujedinjene nacije su saopštile da je jedna komisija Saveta bezbednosti izbrisala imena petorice bivših visokih funkcionera Talibana sa svoje međunarodne "crne liste".

U saopštenju svetske organizacije, objavljenom kasno sinoć, kaže se da su pomenuta petorica bili funkcioneri visokog ranga u bivšoj talibanskoj vladi u Avganistanu. Oni više neće biti podložni zabrani putovanja u inostranstvo, zamrzavanju imovine, niti embargu na nabavku oružja.

Avganistanska vlada već neko vreme traži od Ujedinjenih nacija da ublaži sankcije onim talibanskim borcima koji se odreknu nasilja i pristanu da podrže vladu.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai juče je upozorio da zemlja neće moći da se stabilizuje samo vojnim akcijama i da je potrebno pomirenje, posebno sa onim članovima Talibana koji nisu u sprezi sa Al-Kaidom ili drugim terorističkim mrežama.

Karzai je to izjavio na jednom skupu u Turskoj, održanom uoči važne donatorske konferencije za Avganistan, koja počinje sutra, u Londonu. Jedna od tema te konferencije biće reintegracija umerenih talibana u avganistansko društvo.

U svom zajedničkom saopštenju učesnici sastanka u Turskoj istakli su važnost regionalnih političkih odluka i rešenja za dovođenje mira u Avganistan. Oni su izrazili podršku Karzaijevom predlogu za pomirenje, rekavši da je "potekao od Avganistanaca i da ga predvode Avganistanci".

Avganistanski predsednik Karzai reagovao je na tvrdnju američkog ambasadora u Avganistanu, Karla Ejkenberija, da Karzai "nije adekvatan strateški partner". Karzai je rekao da će Avganistan biti partner Sjedinjenih Država sve dok Vašington bude poštovao odluke i suverenitet Kabula. On je dodao da Avganistan neće biti, kako se izrazio, "entitet pokoran stranoj sili".

XS
SM
MD
LG