Linkovi

Nedostatak propisa potkopava ekonomske standarde


Američki državni sekretar Džon Keri (levo) sa francuskim kolegom Lorenom Fabijusom, u Parizu

Američki državni sekretar Džon Keri govorio privrednicima u Parizu o nepoštovanju ustaljenih normi u međunarodnoj trgovini

Američki državni sekretar Džon Keri održao je sastanak sa istaknutim privrednicima u Parizu, na kojem su razmatrani izazovi koje zemlje u ekonomskom usponu predstavljaju za bogati industrijski svet, koji prolazi kroz period usporenog ekonomskog rasta. U međuvremenu, Sjedinjene Države i Evropska unija pregovaraju o uspostavljanju slobodne transtatlantske trgovinske i investicione zone.

Status SAD i Evropske Unije kao dve najveće svetske ekonomije nalazi se na udaru, tvrdi državni sekretar Keri.

“To su dve zrele ekonomije koje operišu u novim svetskim okolnostima u kojima vlada žestoka trgovinska potražnja, čiji akteri imaju drugačija pravila dok neki i ne poštuju nikakva pravila,” rekao je Keri.

Te nove prilike predstavljaju krupan izazov za lidere tih kompanija, kaže Keri.

“Među njima su zemlje na rubu propadanja - o čemu bi trebalo da razgovaramo - posrnule zemlje i zemlje sa zastarelim sistemima pod opsadom pobornika drugačije vizije, koja je katkad pod uticajem verskog i kulturnog ekstremizma ili drugih vidova upravljanja, što tržište čini još kompleksnijim,” kaže Keri.

U okviru te izmenjene ekonomske scene, zemlje u razvoju iskorišćavaju neke opasne prednosti, tvrdi američki državni sekretar.

“Zemlje kao što su Indija, Kina, Brazil, Južna Koreja, Meksiko i druge ostvaruju ekonomske uspehe zahvaljujući nižim standardima rada, nepostojanju mera za zaštitu prirode i drugim faktorima koje razvijene i civilizovane zajednice poseduju i poštuju. Sve to čini konkurenciju na tržištu intenzivnijom,” kaže Keri.

To znači da mnoge firme odlaze tamo gde je proizvodnja jeftinija i gde nema pravila, što potkopava redovnu trgovinu.

“Kako da im prenesemo stari pogled na te stvari kako se ne bismo svi upustili u trku ka sve gorem stanju? Kako ne bismo tražili najniži zajednički imenitelj u poslovanju, i umesto toga pokušali da utičemo na njih da se uspnu do najvišeg zajedničkog imenitelja?”- nastavio je Keri.

Američki državni sekretar smatra da je pritisak predsednika Obame za što brže uspostavljanje Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva sa Evropskom unijom sastavni deo nastojanja na širenju visokih ekonomskih standarda.

“Taj trgovinski sporazum, pod uslovom da se brzo ostvari, mogao bi fundamentalno da utiče na ostatak sveta,” zaključio je Keri.

Cilj pomenutog sporazuma je uspostavljanje normi tržišne ekonomije za firme u državnom vlasništvu i podsticanje konkurentnosti malih i srednjih kompanija na globalnom tržištu pomoću smanjivanja trgovinskih dažbina koje koče slobodan promet roba i usluga. Sporazum bi takođe trebalo da obezbedi usaglašavanje evropskih i američkih ekonomskih i trgovinskih standarda, kao i povećanje transparentnosti poslovanja i jačanje uzajamne saradnje.
XS
SM
MD
LG